Článek
Pečivo, ovoce a zelenina nebo mléčné výrobky či maso jsou potraviny, které se vyplácí nakupovat co pár dní. Nemají totiž příliš vysokou trvanlivost a pobyt na poličce či v lednici snižuje jejich výživovou hodnotu. Existují ale i potraviny, a patří mezi ně také některé druhy zeleniny nebo ovoce, které vydrží déle a vyplácí se mít je pro strýčka příhodu po ruce. O jaké pochutiny se jedná a co by u vás doma nemělo chybět?
1. Dýně hokaido
Podzim je v rozpuku, stejně jako sezona dýní, a tak by byl hřích tuhle oranžovou krásku opomenout. Je plná vlákniny, která vyživuje střevní mikrobiom a posiluje imunitu. Funguje jako skvělý antioxidant, to znamená, že z těla odstraňuje volné radikály. „Až si z ní budete připravovat polévku, nezapomeňte na dýňová semínka, která kromě omega 3 mastných kyselin obsahují i zinek působící protizánětlivě i jako prevence proti nachlazení,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně dietologických center Naturhouse. Kromě polévky můžete z dýně připravit lahodné pyré, kaši nebo omáčku či ji zamíchat do různých zeleninových pokrmů, rizot nebo těstovin.
2. Švestky
Ještě jedna typicky podzimní plodina. Ačkoliv se jedná o čerstvé ovoce, švestky vám v lednici nějakou dobu vydrží. Můžete je jíst jen tak, zmrazit je nebo použít k přípravě knedlíků či koláčů. Doma můžete mít i švestky sušené, které poslouží úplně stejně. Když je namočíte do vody, necháte změknout a poté rozmixujete s kapkou rumu a skořice, vykouzlíte rychlá a chutná povidla, která můžete hned použít. „Švestky jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, vitaminů skupiny B, zinku, vitaminu C a E, což jsou velmi účinné antioxidanty,“ říká Věra Burešová.
3. Vejce
V jednom vejci najdete až 6 gramů bílkovin. Další cenné živiny jsou vitamin D, vitaminy skupiny B včetně biotinu, dobrého na pleť. Dále vitamin A a E, vápník, zinek, železo, selen, draslík a lecitin. Ten snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a prospívá játrům a mozku. Vejce se hodí pro pečení, zapékání nebo vaření – natvrdo chutnají na chlebu nebo v salátu, můžete z nich usmažit omeletu, dopřát si je jako hemenex nebo jako turecká vejce Çılbır.
4. Luštěniny
Luštěniny dodají bílkoviny, vlákninu i vitaminy, zasytí a nabijí energií. Můžete z nich připravit kaše, polévky nebo je podávat společně s obilovinami jako součást chutného zeleninového pokrmu. Mají jen jedinou nevýhodu – pokud je nekoupíte v konzervě, je třeba je před vlastní přípravou namočit, což zabere čas. Výjimkou je červená čočka. „Ta se rozvaří do deseti minut a je ideální na zahušťování jakýchkoliv jídel. Ostatní luštěniny je ale lepší namáčet přes noc a následně uvařit v nové vodě,“ potvrzuje odborná garantka výživy společnosti Bonavita, Michaela Ryglová.
5. Brambory
Obsahují rezistentní škrob, který svědčí střevům. Dodají velké množství vitaminů (C, E, B) a minerálů (draslík, hořčík, vápník, měď, jod, zinek, železo). „Radím vařit brambory v páře a ve slupce,“ říká Věra Burešová. „Jednak zachováte maximum cenných živin, jednak budou mít nižší glykemický index.“ Využijete je na klasickou přílohu, do salátu, polévek, knedlíků nebo placek.
6. Obiloviny a pseudoobiloviny
Ovesné vločky, quinoa, bulgur, kus kus nebo jáhly či pohanka jsou potraviny, které využijete k celé řadě účelů – poslouží jako chutná a netradiční příloha, jako základ zeleninových jídel nebo nasladko jako kaše s mlékem kravským či rostlinným. K obilovinám patří i těstoviny. „Kromě klasických špaget můžete zvolit celozrnnou variantu, špecle nebo třeba lasagne,“ radí Michaela Ryglová.