Článek
Pokud nemáte to štěstí, že vlastníte vy či vaši známí hejno hus, tak se s tímto lahodným masem moc často na talíři nesetkáte. Takže když už přijde tato radostná událost, je dobré nic nepodcenit. Nemusíte se bát. Stačí vám jen pár surovin a trpělivost.
Postup
01.
Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem.
02.
Očištěnou husu (pokud jste ji koupili i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku) zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. Prsy dolů husu položte do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C.
03.
Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete část tuku slít), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka.
04.
Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem. Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa, máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C).
05.
Mezitím si hravě připravíte bramborové knedlíky nebo lokše a zelí. Zkuste červené zelí s perníkem nebo obměnu ve formě zelí kedlubnového.
Husu bychom měli. A teď ještě zbytek ze svatomartinského menu! A jestli máte raději kachnu, zkuste tu s karlovarským knedlíkem a se zelím nebo se naučte báječná konfitovaná stehna.