Článek
Díky velkému obsahu vlákniny v pórku opravdu platí, že vás polévka zasytí klidně na půl dne. Navíc vám i krásně pročistí střeva, a to se po Vánocích hodí, že? :-) Ale nebojte, o vynikající chuť nepřijdete. Smetana a uzený losos dotáhnou polévku k dokonalosti…
Pórková polévka s lososem
Pro 4 osoby budete potřebovat: 2 pórky, 1 cibuli, 1 bramboru, ½ lžičky kmínu, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 100 ml smetany (30procentní), sůl, pepř, 150 g uzeného lososa
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a pórek na kolečka. Bramboru oloupejte a také ji nakrájejte na kolečka. Na másle krátce orestujte cibuli, po chvíli přidejte pórek a chvíli opékejte. Přidejte kmín, zamíchejte, nechte ho provonět a pak přilejte do hrnce vývar. Vsypte brambory a polévku přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut.
Následně polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru umixujte hladký krém. Pokud je příliš hustý, přidejte podle potřeby ještě trochu vývaru. Polévku podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte do ní smetanu. Rozdělte ji do talířů nebo misek a do každé porce přidejte kousek lososa.
Tip: Do polévky můžete chvíli předtím, než je dovařená a než ji začnete mixovat, vmíchat lžíci nasekaného kopru.
Patříte mezi milovníky polévek? Mrkvová, brokolicová nebo zelná polévka patří mezi ty, co v nich stojí lžíce a zasytí vás na půl dne. Pokud chcete něco exotičtějšího, pusťte se do malajské kachní polévky.