Článek
Postup
01.
Pórek očištěte, zelenou část (nebo asi jednu třetinu pórku) dejte stranou a zbytek nakrájejte na kolečka.
02.
Na lžíci másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte kolečka pórku a nechte trochu změknout.
03.
Vmíchejte rýži a lžičku šalvěje. Přidejte víno a nechte ho odpařit. Postupně přilévejte vývar po naběračkách, trvá to asi 15–20 minut. Jak na nejlepší zeleninový vývar?
04.
Mezitím na lžíci másla opečte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka a nahrubo nasekané ořechy. Můžete přidat i trošku bílého vína a chvilku povařit, dokud pórek nezměkne.
05.
Rizoto už zbývá jen ochutit bílým pepřem a citronovou šťávou a případně dosolit. Na závěr vmíchejte na kostičky nakrájený sýr (můžete použít i nivu) a podávejte s pórkovo-ořechovou směsí.
Máte rádi pórek? Vyzkoušejte pórkové palačinky se sýrem nebo vlámský pórkový koláč flamiche bez masa. Vynikající je i levná pórková polévka s vejci a krupicí.