Článek
Postup
01.
Pórek pečlivě omyjte a pokrájejte na kolečka. Zelenou část dejte zatím stranou a bílou opečte na troše másla. Přidejte nasekaný česnek, oloupané a na kostky pokrájené brambory, malou lžičku soli, tymián, bobkové listy a zeleninový nebo kuřecí vývar.
02.
Pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka. Pak vyndejte bobkové listy, polévku tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
03.
Zatímco se polévka vaří, opečte na másle zelenou část pórku. Osolte a podávejte spolu s polévkou, lžící kysané smetany a čerstvě mletým pepřem.
Brambory jsou k zahušťování polévek naprosto geniální. Zkuste i krémovou sýrovou polévku ze zbylých brambor, řeřichovou polévku se zakysanou smetanou nebo bramboračku à la kyselo.