Hlavní obsah
3,3
(102)

Zahustěte pórkovou polévku místo jíšky raději zdravějšími bramborami – sytá bude stejně, a  pochutnají si na ni i celiaci.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce másla
  • 2 ks pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks brambor
  • 1 l hovězího vývaru
  • 3 g soli a pepře
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Pórek pečlivě omyjte a pokrájejte na kolečka. Zelenou část dejte zatím stranou a bílou opečte na troše másla. Přidejte nasekaný česnek, oloupané a na kostky pokrájené brambory, malou lžičku soli, tymián, bobkové listy a zeleninový nebo kuřecí vývar.

02.

Pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka. Pak vyndejte bobkové listy, polévku tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

03.

Zatímco se polévka vaří, opečte na másle zelenou část pórku. Osolte a podávejte spolu s polévkou, lžící kysané smetany a čerstvě mletým pepřem.

Brambory jsou k zahušťování polévek naprosto geniální. Zkuste i krémovou sýrovou polévku ze zbylých brambor, řeřichovou polévku se zakysanou smetanou nebo bramboračku à la kyselo.

Načítám