Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Stejně jako ke Španělsku patří gaspacho, tak ve Francii nedají dopustit na svoji vichysoisse – pórkový krém pocházející z lázní Vichy. Podává se za studena, udělat si ji ale můžete i v zimě teplou.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 50 g másla
  • 1 ks cibule
  • 300 g pórku
  • 700 g brambor
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření 12%
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno, bílou část pórku na kolečka a očištěné brambory nakrájejte na kostičky.

02.

V hrnci rozpusťte máslo a cibuli a pórek na něm osmahněte – jen tak, aby zelenina byla měkká, ne tmavá! V tuhle chvíli přilijte kuřecí vývar, polévku přiveďte k varu a vložte do ní i brambory. Vše vařte asi 15–20 minut úplně doměkka.

03.

Po zchladnutí vše rozmixujte zcela dohladka a dochuťte solí a pepřem (pozor, bujonové kostky jsou také dost slané!). Když má vzniklý krém pokojovou teplotu, vložte ho do lednice a chlaďte ho asi další dvě hodiny – ideální je příprava den předem. Před podáváním do polévky ještě vmíchejte smetanu a je hotovo!

Zamilovali jste si chuť pórku ale neznáte s ním moc receptů? Nechte se inspirovat, máme pro vás 3 tipy.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 188,58 kJ
Bílkoviny6,94 g
Tuky16,4 g
Sacharidy25,22 g
Sůl2,4 g
SAFA8,54 g
Vláknina4,1 g
Cukry5,84 g
Související témata:

Načítám