Článek
Krkovice je ke grilování jako stvořená. Než se pustíte do přípravy, mějte na paměti, že musíte maso včas vyndat z lednice, ideální doba je aspoň šest hodin před samotným grilováním. Díky pokojové teplotě je maso po upečení křehčí.
Maso neklepejte ani nezbavujte tučných částí. A také ho nesolte, to si schovejte až na úplný konec. Po grilování nechte krkovici minutku odpočinout a dopřejte jí čas na zatáhnutí, aby vám po nakrojení neutekla šťáva.
Krkovice s thajskou omáčkou
Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové krkovice. Na marinádu: 1 lžíci limetkové šťávy, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci ústřicové omáčky, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce sójové omáčky. Na omáčku k podávání: 5 lžic rybí omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci limetkové šťávy, 2 nadrobno nasekané chilli papričky, hrst nasekaného koriandru, 1 nadrobno nakrájenou šalotku. Na dohotovení: sůl, pepř
Postup: V misce promíchejte všechny suroviny na marinádu tak, aby se cukr zcela rozpustil. Hotovou marinádou potřete maso z obou stran a dejte ho na chvíli do chladu. Mezitím smíchejte všechny suroviny na omáčku. Pak připravené maso nechte okapat a vložte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany maximálně pět minut. Maso můžete v průběhu pečení ještě potřít zbylou marinádou. Hotové porce osolte, opepřete a podávejte s připravenou omáčkou.
Tip: Jako přílohu můžete použít pečené brambory, ochucený kuskus nebo grilovanou zeleninu.
Jste milovníci grilování? Nalaďte se na exotiku a připravte si jehněčí kofty plné chutí léta. Anebo zkuste tipy z článku Grilovací sezona je tu! Tyhle dobroty jste ještě nejedli.