Článek
Stále víc lidí odsuzuje šlehání pomlázkou jako násilí, ale rozhodně patří mezi velikonoční tradice. Nenechte se zmýlit, slovo „pomlázka“ není od „mlátit“, ale „pomladit“. Švarní jinoši tím tedy vlastně chtěli dívce dopřát tu službu, že když ji vyšlehají, zajistí jí nikdy nekončící mládí. Jak šlechetné.
Darovat ženě svěžest, mládí a vitalitu ale nemohli jen tak ledajakým proutkem v ruce. Byla na to potřeba ručně pletená pomlázka, kterou měl muž dát najevo, jak moc zručný je. A to můžete otestovat i vy sami na sobě. Stačí vyrazit na proutí, a směle do toho. Tradičně se používají proutky vrbové, jsou totiž pružné, tenké a dobře se s nimi pracuje.
Co budete potřebovat
Připravte si devět proutků. Osm musí být stejně dlouhých a zhruba stejně širokých. Jejich délka záleží pouze na tom, jak dlouhou pomlázku chcete mít. Devátý proutek je kratší, ale musí být tenčí, a tím pádem i pružnější: z něj vyrobíte rukojeť. K samotnému pletení nebudete potřebovat nic extra, jen kousek provázku a zahradní nůžky či ostrý nůž na zarovnání konců.
Kvalitu proutků nepodceňujte. Pohlídejte si, aby nebyly suché, nikde se nerozdvojovaly, nerostly z nich další větvičky anebo se na nich neobjevovaly klouby a kazy. Všechny tyto drobné vady na kráse by při samotném pletení mohly způsobit pořádnou neplechu.
Jak uplést pomlázku z osmi prutů
Pokud si nejste jistí, natrhejte klidně proutků víc, ať pak máte z čeho vybírat. Až je uříznete, vložte je do kýblu s vodou, aby neuvadly. Když se budete chystat plést, vyndejte proutky z vody a vyberte osm, které k sobě nejlépe pasují. Ty pak zbavte zelených lístků – můžete je ale nechat na konci na ozdobu.
Na tenčím konci svažte proutky provázkem a udělejte očko. To poslouží k zavěšení pomlázky, aby se snáze pletla. Ideální je mít ji při práci ve výši očí, kdybyste ji pověsili třeba na kliku dveří, bude se s ní ke konci špatně manipulovat.
Svázané pruty rozdělte na dvě sekce po čtyřech. Roztáhněte je tak, abyste je měli v dlaních přehledně rozložené: v každé dlani jsou čtyři proutky a začínáte plést. Pro lepší ilustraci jsme použili fotografie až od okamžiku, kdy je kus pomlázky upleten.
Proutky v pravé dlani rozdělte ještě na dva a dva – udělejte mezi nimi mezeru. Poté vezměte vnější proutek z levé strany a přesuňte jej doprava a umístěte ho do mezery mezi pravými proutky. Obtočte jím dva vnitřní proutky v pravé ruce a pak ho vraťte spodem do levé ruky, ovšem nechte ho na pozici vnitřního proutku.
Pak udělejte mezeru mezi proutky v levé ruce a vnější proutek z pravé strany přesuňte na levou stranu. Obtočte jím dva vnitřní levé proutky a vraťte ho spodem zpátky do pravé ruky a také ho nechte na pozici vnitřního proutku. To střídavě opakujte tak dlouho, dokud pomlázka nebude hotová. Na konci si nechte nezapletený kousek asi na délku dlaně – tam přijde rukojeť.
Když skončíte s pletením, spojte k sobě proutky z levé i pravé ruky. Vložte mezi ně kratší (devátý) proutek, z kterého vytvoříte rukojeť. Aby devátý proutek dobře držel a rukojeť byla pevná, pořádně všechny pruty v dlani stiskněte. Poté začněte poslední prut omotávat kolem volné části pomlázky. Když už vám z něj moc nezbývá, protáhněte jeho zbytek do těla pomlázky a pořádně utáhněte. Pak už jen stačí zkrátit a zarovnat. Očko, na kterém jste měli pomlázku zavěšenou, můžete ustřihnout a provázek překrýt barevnými pentlemi.
Tak co, vrhnete se na to, anebo raději dáte přednost pomlázce kupované? A nezapomeňte také na pentle. Neměla by vám tam chybět červená, zelená, žlutá a modrá – i barvy mají svou symboliku.
Mnoho dalších tipů na dekorace a zdobení vajec, ale i recepty či různé tradice najdete v našem velkém velikonočním speciálu.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?