Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto (kromě vody) dejte do mixéru a promixujte na strukturu drobenky. Po lžících přidejte tolik vody, aby se hmota spojila v hladké těsto. Pokud nemáte mixér, máslo nechte změknout na pokojovou teplotu (jinak může být studené) a pomozte si rukama.
02.
Těsto natlačte do pekáčku nebo koláčové formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (lépe sedne do formy) a pečte 20 minut při 180 °C.
03.
Mezitím zlehka ostrouhejte oranžovou část kůry (ta bílá je hořká) ze 2 chemicky neošetřených pomerančů a vymačkejte z nich šťávu. Obojí prošlehejte s vejci, cukrem, moukou a solí. Kdo má radši sladší, přidá cukr.
04.
Krém nalijte na předpečený korpus a pečte dalších 20 až 25 minut, až povrch zatuhne. Po vychladnutí krájejte na kostky a případně poprašte moučkovým cukrem. Řezy jsou nejlepší až druhý den, tak to zkuste vydržet!
Tip
Do náplně přidejte i trochu citronové šťávy, bude mít větší říz.
Pomerančové kostky jsou podobné citronovým řezům, ale jemnější. Na stejné bázi funguje i křehký pomerančový koláč se sněhem, tak zkuste příště ten.