Článek
Jestli mě na dubajském food festivalu něco opravdu zaujalo, byly to místní sladkosti. Na celodenní pečení nás v redakci ale moc neužije, a tak jsem vyzkoušela recept na nádherně vláčný pomerančový koláč zvaný basbousa. Suroviny na něj seženete i u nás a určitě si mezi českými „buchtami na plech“ najde své místo.
Postup
01.
Nejprve se pusťte do sirupu: cukr s vodou přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat, až vznikne hustý sirup. Přidejte šťávu z pomeranče a dochuťte vodou z pomerančových květů. Koupíte ji v orientálních obchůdcích a na internetu.
02.
Sirup nechte téměř vychladnout.
03.
Smíchejte všechny suroviny na těsto a rozetřete ho na vymazaný a vysypaný plech (20 × 20 nebo 20 × 30 cm), nožem naznačte malé kosočtverce, na každý položte mandli a pečte asi 30 minut dozlatova.
04.
Ihned po upečení přelijte koláč sirupem a nechte ideálně do druhého dne rozležet.
Tip
Semolina je krupice z tvrdé pšenice, která má sice vyšší obsah lepku, ale zato nižší glykemický index než klasická mouka, takže nedochází k tak rychlému nárůstu cukru v krvi a vy nebudete mít tak rychle hlad (ale druhý kousek koláče si dáte spolehlivě tak jako tak…).
Zkusíte tenhle koláč? Výborný je i s citrony místo pomeranči nebo s přidáním mletých mandlí či kokosu.