Hlavní obsah
3,0
(346)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Orientální sladkosti jsou většinou náročné na přípravu. Basbousa je ale pravý opak – všechny ingredience jednoduše bez vážení smícháte a nalijete na plech. Korunku dezertu pak dá voňavý pomerančový sirup…

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 2 hrnky semolinové mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 ks pomeranče
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst mandlí
Sirup
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek vody
  • 1 ks pomeranče
  • 3 lžičky vody z pomerančového květu
Článek

Jestli mě na dubajském food festivalu něco opravdu zaujalo, byly to místní sladkosti. Na celodenní pečení nás v redakci ale moc neužije, a tak jsem vyzkoušela recept na nádherně vláčný pomerančový koláč zvaný basbousa. Suroviny na něj seženete i u nás a určitě si mezi českými „buchtami na plech“ najde své místo.

Postup

01.

Nejprve se pusťte do sirupu: cukr s vodou přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat, až vznikne hustý sirup. Přidejte šťávu z pomeranče a dochuťte vodou z pomerančových květů. Koupíte ji v orientálních obchůdcích a na internetu.

02.

Sirup nechte téměř vychladnout.

03.

Smíchejte všechny suroviny na těsto a rozetřete ho na vymazaný a vysypaný plech (20 × 20 nebo 20 × 30 cm), nožem naznačte malé kosočtverce, na každý položte mandli a pečte asi 30 minut dozlatova.

04.

Ihned po upečení přelijte koláč sirupem a nechte ideálně do druhého dne rozležet.

Tip

Semolina je krupice z tvrdé pšenice, která má sice vyšší obsah lepku, ale zato nižší glykemický index než klasická mouka, takže nedochází k tak rychlému nárůstu cukru v krvi a vy nebudete mít tak rychle hlad (ale druhý kousek koláče si dáte spolehlivě tak jako tak…).

Zkusíte tenhle koláč? Výborný je i s citrony místo pomeranči nebo s přidáním mletých mandlí či kokosu.

Načítám