Článek
Postup:
01.
Troubu vyhřejte na 190 °C. Změklé máslo a cukr ušlehejte elektrickým šlehačem do pěny, přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte hladké těsto.
02.
Na archy pečicího papíru si nakreslete tři 10centimetrová kolečka (víc trubiček byste najednou nestihli) a na každé stěrkou rozetřete lžíci těsta. Pečte asi 10 minut, až začnou okraje zlátnout.
03.
Mezitím prošlehejte ricottu, cukr, nastrouhanou čokoládu, asi 2 lžíce jemně nasekané kandované pomerančové kůry, vanilku a skořici.
04.
Ihned po vytažení z trouby namotejte placičky na asi 3centimetrové formičky na trubičky, konce láhví od vína nebo třeba silnější vařečky. Pracujte rychle – pouze s horkými placičkami, s vystydlým těstem už nehnete. Nechte vychladnout a mezitím dejte péct další plech.
05.
Když máte všechno těsto zpracované, trubičky naplňte lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku se širokou zdobicí špičkou ricottovým krémem. Pocukrujte a ihned servírujte – trubičky vždy plňte až těsně před podáváním, jinak se rozmočí.
Tip: Skořápky si můžete upéct až 3 dny předem, v uzavřené dóze vydrží křupavé. Ricottu klidně nahraďte tučným tvarohem nebo šlehačkou a příště krém ochuťte mletými pistáciemi nebo (jako se to dělá s limetkou…) pomeranč nahraďte za citron.
Jaké trubičky vedou u vás, hořické, sicilské cannoli nebo snad kremrole?