Článek
Postup
01.
Změklé máslo (125 g) prošlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka a zapracujte jogurt (150 až 200 g). Hrníček jsem používala klasický o obsahu 250 ml.
02.
Z pomerančů ostrouhejte oranžovou část kůry (bílá je hořká), vymačkejte šťávu a obojí vmíchejte k vaječné směsi. Nakonec přidejte mouku se sodou a asi třetinu těsta obarvěte kakaem.
03.
Lžící nepravidelně vrstvěte obě těsta do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není jehla zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
04.
Upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopte.
05.
Čokoládu se smetanou rozpusťte a nechte opět téměř zatuhnout do konzistence, kdy bude poleva jen pomalu stékat. Vychladlou bábovku jí přelijte. Pokud chcete mít bábovku politou celou, na zatuhnutí čekat nemusíte a korpus polévejte dřív.
Tip: Ušetřete si práci s polevou a čokoládu nasekejte a vmíchejte přímo do těsta.
Jaký je váš nejoblíbenější recept na bábovku? Vynikající je žitná perníková bábovka s ořechy a jablky, špaldová bábovka z bílků nebo citronová bábovka s mákem.