Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Brusinky (nebo rozinky) dejte nasáknout do trochy rumu nebo jiného alkoholu. Rychleji to půjde, když vše dohromady krátce na plotně nebo v mikrovlnce zahřejete.
02.
Změklé máslo utřete s cukrem, solí, najemno nasekaným čerstvým rozmarýnem a nastrouhanou kůrou z dobře odrhnutého pomeranče. Z kůry strouhejte jen její oranžovou část, bílá je hořká.
03.
Postupně zapracujte vejce, podmáslí, mouku se sodou, šťávu z poloviny pomeranče (druhou půlku si schovejte na polevu) a nakonec i brusinky.
04.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 15 vychladnout ve formě, a poté vyklopte.
05.
Bábovku můžete polít polevou z moučkového cukru a asi 3 lžic šťávy ze zbylé poloviny pomeranče.
Nebojte se kombinace sladkého a rozmarýnu! Báječný je i v tomto citronovém dortu nebo drobenkovém meruňkovém koláči!