Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Pomeranč je nejlepší chemicky neošetřený a i tak ho pořádně odrhněte v teplé vodě. Jako náplň se hodí domácí nutella, kupovaný lískooříškový krém nebo rozpuštěná čokoláda.
02.
Droždí rozdrobte do misky, smíchejte se lžící cukru, a když se rozpustí, přidejte všechno mléko a tři lžíce mouky. Kvásek nechte 10 minut v teple vzejít, skvěle to jde v lehce vyhřáté a vypnuté troubě.
03.
Zbylou mouku a cukr smíchejte se solí, vejci, nastrouhanou pomerančovou kůrou (šťávu použijete na glazuru), vzešlým kváskem a změklým máslem.
04.
Rukama nebo v robotu pak těsto alespoň pět minut propracovávejte, aby bylo hezky hladké. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 40 až 60 minut kynout.
05.
Mezitím si připravte ořechy: část jsem nasekala najemno a přidala jsem je do náplně a část nahrubo nasekaných oříšků jsem nechala na posypání. Z pomeranče vymačkejte šťávu a spolu se 40 g cukru ji zprudka několik minut povařte, až zmenší objem na polovinu a zhoustne.
06.
Na pomoučené ploše těsto vyválejte na asi 8 mm, potřete náplní, posypejte oříšky a srolujte. V tuto chvíli je nejlepší nechat roládu 10 minut v mrazáku zatuhnout, aby se lépe krájela.
07.
Roládu pak podélně rozřízněte, konce spojte, zapleťte v cop (pokuste se nechat řeznou stranu nahoře) a přesuňte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.
08.
Potřete pomerančovým sirupem, posypejte zbylými ořechy a pečte asi 40 minut při 170 °C.
Příště koláč potřete domácí nugetou, místo pomeranče dejte vanilkový extrakt a povrch posypejte arašídy!