Hlavní obsah
3,3
(136)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pod křupavou pomerančovou glazurou s ořechy se skrývá nadýchané kynuté těsto a sladká náplň z čokoládové pomazánky. Tomuto kynutému pletenci se říká babka. Pochází z židovské východoevropské kuchyně a pro svou variabilitu a efektnost je oblíbený až v Americe. Tak pojďte zjistit (rozumějte ochutnat), proč to tak je!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Těsto a glazura
  • 1/2 kostky droždí
  • 350 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 ks pomeranče
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 g másla
  • 40 g cukru krupice
Náplň
  • 180 g lískooříškové pomazánky
  • 1 hrst lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Pomeranč je nejlepší chemicky neošetřený a i tak ho pořádně odrhněte v teplé vodě. Jako náplň se hodí domácí nutella, kupovaný lískooříškový krém nebo rozpuštěná čokoláda.

Foto: Jakub Jurdič

Tentokrát babku ochuťte pomerančem, lískovými oříšky a čokoládovým krémemFoto: Jakub Jurdič

02.

Droždí rozdrobte do misky, smíchejte se lžící cukru, a když se rozpustí, přidejte všechno mléko a tři lžíce mouky. Kvásek nechte 10 minut v teple vzejít, skvěle to jde v lehce vyhřáté a vypnuté troubě.

Foto: Jakub Jurdič

Z droždí připravte kvásekFoto: Jakub Jurdič

03.

Zbylou mouku a cukr smíchejte se solí, vejci, nastrouhanou pomerančovou kůrou (šťávu použijete na glazuru), vzešlým kváskem a změklým máslem.

Foto: Jakub Jurdič

Z pomeranče ostrouhejte jen oranžovou část kůry, bílá může být hořkáFoto: Jakub Jurdič

04.

Rukama nebo v robotu pak těsto alespoň pět minut propracovávejte, aby bylo hezky hladké. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 40 až 60 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Během několika minut hnětení bude těsto krásně hladké a pružnéFoto: Jakub Jurdič

05.

Mezitím si připravte ořechy: část jsem nasekala najemno a přidala jsem je do náplně a část nahrubo nasekaných oříšků jsem nechala na posypání. Z pomeranče vymačkejte šťávu a spolu se 40 g cukru ji zprudka několik minut povařte, až zmenší objem na polovinu a zhoustne.

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco těsto kyne, svařte ze šťávy a cukru sirup na potřeníFoto: Jakub Jurdič

06.

Na pomoučené ploše těsto vyválejte na asi 8 mm, potřete náplní, posypejte oříšky a srolujte. V tuto chvíli je nejlepší nechat roládu 10 minut v mrazáku zatuhnout, aby se lépe krájela.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto nejprve srolujte jako roláduFoto: Jakub Jurdič

07.

Roládu pak podélně rozřízněte, konce spojte, zapleťte v cop (pokuste se nechat řeznou stranu nahoře) a přesuňte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Ztuhlou roládu rozpulte a upleťte z ní jednoduchý copFoto: Jakub Jurdič

08.

Potřete pomerančovým sirupem, posypejte zbylými ořechy a pečte asi 40 minut při 170 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Glazura koláč krásně provoní pomerančem, oříšky dodají křupavostFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pletenec můžete péct i rovnou na plechu, jen se vám více roztáhneFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Náplň je v babce hezky rovnoměrně rozprostřenáFoto: Jakub Jurdič

Příště koláč potřete domácí nugetou, místo pomeranče dejte vanilkový extrakt a povrch posypejte arašídy!

Načítám