Článek
Postup
01.
Žlutý půlený hrách není třeba namáčet, jen ho před tepelnou úpravou pořádně propláchněte.
02.
Na olivovém oleji orestujte cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidejte nadrobno pokrájený česnek. K cibuli a česneku přidejte propláchnutý žlutý hrách a zalejte zhruba ¾ litrem vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, asi 30 minut.
03.
Před úplným změknutím hrách osolte dle potřeby. Jakmile hrách dosáhne kašovité směsi, dejte ho stranou a nechte vychladnout.
04.
Poté rozmixujte směs tyčovým mixérem, jen krátce, aby zůstala hustější. Rozpulte bagetky a na každou stranu naneste poctivé množství hrachové pomazánky. Navrch posypte nakrájenou jarní cibulkou a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pro ještě lepší chuť můžete zakápnout olivovým olejem.
Tip: Tento recept můžete využít také k přípravě hrachového pyré. Stačí rozmixovat směs o trošku déle, aby získala jemnější konzistenci. Můžete podávat jako přílohu k masům.
Další hodně levnou a chutnou variantou ze žlutého hrachu je polévka s klobásou a majoránkou.