Hlavní obsah
4,1
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Luštěniny byste měli do svého jídelníčku zařazovat s pravidelnou frekvencí. Jsou totiž nejen významným zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B, ale také obsahují jen malé množství tuků. Už jste zkoušeli tuhle pomazánku?

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g žlutého hrachu
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 l vody
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 4 ks světlé bagety
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Žlutý půlený hrách není třeba namáčet, jen ho před tepelnou úpravou pořádně propláchněte.

02.

Na olivovém oleji orestujte cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidejte nadrobno pokrájený česnek. K cibuli a česneku přidejte propláchnutý žlutý hrách a zalejte zhruba ¾ litrem vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, asi 30 minut.

03.

Před úplným změknutím hrách osolte dle potřeby. Jakmile hrách dosáhne kašovité směsi, dejte ho stranou a nechte vychladnout.

04.

Poté rozmixujte směs tyčovým mixérem, jen krátce, aby zůstala hustější. Rozpulte bagetky a na každou stranu naneste poctivé množství hrachové pomazánky. Navrch posypte nakrájenou jarní cibulkou a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pro ještě lepší chuť můžete zakápnout olivovým olejem.

Tip: Tento recept můžete využít také k přípravě hrachového pyré. Stačí rozmixovat směs o trošku déle, aby získala jemnější konzistenci. Můžete podávat jako přílohu k masům.

Další hodně levnou a chutnou variantou ze žlutého hrachu je polévka s klobásou a majoránkou.

Související témata:

Načítám