Článek
Postup
01.
Řepy (vybírejte spíše menší kusy, jsou chutnější a rychleji se upečou) vcelku zabalte do alobalu a asi hodinu pečte při 180 °C do měkka. Ideální je řepy do trouby přihodit, zatímco pečete koláč nebo něco jiného.
02.
Slunečnicová semínka mezitím zalijte vodou a nechte 1 až 2 hodiny změknout.
03.
Na pánvičce nebo malém rendlíku pomalu zahřívejte olej s římským kmínem, chilli dle chuti a sezamem. Když se koření rozvoní, přihoďte nahrubo nadrcený česnek a ještě pár vteřin na malém plameni opékejte. Jde o to, aby česnek ztratil štiplavost, ale zároveň nezhořkl.
04.
Upečené řepy oloupejte, pokrájejte na menší kusy a spolu se slitými slunečnicovými semínky, ochuceným olejem, šťávou z půlky citronu, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem rozmixujte ve stolním robotu nebo tyčovým mixérem dohladka. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citron.
05.
Podávejte na celozrnném chlebu nebo jako dip k zelenině. Uchovávejte v lednici a do 3 dnů spotřebujte.
Tip
Semínka můžete vyměnit za vlašské ořechy (těm spíš než namáčení prospěje krátké opečené na suché pánvi) a místo citronu můžete dát balzamiko, které se k nasládlé řepě také hodí. Pro milovníky sladce pikantních chutí přidejte ještě lžíci medu.
Zkuste také olivovou tapenádu s ančovičkami. A řep upečte rovnou víc, je z nich i skvělý řepný salát!