Hlavní obsah
3,5
(64)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tip jak i  bez úvodního opékání, závěrečného potírání masa glazurou a bez komplikací s redukováním omáčky připravit úžasně šťavnatá a chutná žebra „na obíračku“. Takže: nakořeňte maso, šup s ním do trouby a máte pět šest hodin volno.

5 min.
Příprava
5 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 kg hovězích žeber
Směs koření
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička kmínu
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky soli
K podávání
  • 1 bochník chleba
  • 1 ks křenu
  • 4 lžíce hořčice
  • 4 lžíce ajvaru
  • 1 sklenička kyselých okurek
  • 4 ks nakládaných feferonek
Článek

Postup

01.

Na pečení se hodí krátká hovězí žebra s kulatější kostí – když je uvidíte, berte je! Je ale pravděpodobnější, že váš řezník bude mít k dispozici „polévková“ žebra s plochou kostí. Nejsou sice tak hezká, když ale na nich bude dostatek masa, postačí. Pořádně je opláchněte, abyste odstranili případné drobné úlomky kostí, odřízněte přebytečný lůj (mezi proužky libového masa bývá ještě jedna tenká vrstva tuku, tu můžete ponechat) a dobře osušte.

02.

Do hmoždíře vsypte všechno koření a utlučte ho. Přidejte sůl a osušená žebra kořením pořádně potřete. Můžete ale použít jakoukoliv směs na hovězí žebra, kterou máte rádi. Jen pak opatrně se solí.

03.

Troubu předehřejte na 110 stupňů. Okořeněná žebra naskládejte do pekáčku, do kterého se vejdou tak akorát, a přikryjte poklicí (nebo pořádně utěsněte alobalem). Vložte do trouby a čtyři pět hodin se o ně vůbec nestarejte.

04.

V mezičase maso pustí hodně vody a tuku, ale pořád bude světlé a poměrně tvrdé. Důvěřujte nám. Někdy kolem páté hodiny pečení se něco změní – maso zvláční a začne hnědnout. Až bude měkké podle vašich představ, odklopte pokličku, zvyšte výkon trouby na 180 stupňů a krátce zapečte za občasného polévání vypečenou šťávou do barvy.

05.

Upečené maso podávejte ihned. Přidejte k němu čerstvý chléb, nakládanou zeleninu, nastrouhaný křen a omáčky podle chuti.

Tip: Maso, které se hned nesní, oberte a natrhejte vidličkami na vlákna. Ze šťávy odeberte vypečený tuk a pár lžic přidejte k masu. Takhle upravené se hodí na druhý den jako náplň do sendvičů a burgerů. A pozor! Některé trouby při dlouhém pečení po čase automaticky vypnou, zkontrolujte si návod!

Máte rádi pomalu pečené maso, nebo vás delší čekání nebaví?

Načítám