Hlavní obsah
3,3
(46)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi pomalu dušená masa, která se rozpadají na jazyku, a hutné omáčky nabité chutí? Pak tenhle recept rozhodně zkuste. Klasické francouzské jídlo voní po jablkách a k podzimu se dokonale hodí.

15 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 800 g vepřových líček
  • 30 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce medu
  • 5 dl cidru
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Na glazovanou mrkev
  • 3 ks mrkve
  • 20 g másla
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 5 lžic cidru
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
Článek

Při nákupu surovin buďte pozorní – není totiž cidre jako cider. Oba jsou chutné, do omáčky ale potřebujete francouzský cidre: neslazený, fermentovaný, lehce alkoholický a jemně perlivý jablečný nápoj, ideálně suchý nebo extra suchý (brut, extra brut).

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vepřová líčka omyjte, osušte, nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Na talíř nasypejte hladkou mouku.

02.

Do velkého těžkého kastrolu vložte máslo, přidejte olej a zahřejte na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce (přebytečnou mouku oklepejte) a vložte je na rozpálený tuk. Opečte maso ze všech stran dohněda, potrvá to asi 4–5 minut.

03.

Opečené maso na chvíli vyjměte a do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli, jemně osolte. Míchejte a přitom odlepujte všechny chutné přípečky ze dna, případně přidejte ještě kapku oleje. Cibuli pomalu osmahněte dohněda, potrvá to dalších 5–8 minut. Jak správně osmažit cibulku?

04.

Až bude cibule zlatohnědá, přidejte do hrnce med a bobkový list, vraťte zpátky maso a podlijte cidrem. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání velmi zvolna duste asi dvě a půl hodiny. Omáčka zhoustne, cibule se v ní téměř ztratí a maso bude krásně měkké. Podle potřeby můžete v průběhu dušení polít ještě trochou cidru.

05.

Zatímco se maso dusí, připravte si glazovanou mrkev – oloupejte ji a nakrájejte na hranolky. V menším rendlíku zpěňte máslo, vložte mrkev, přidejte špetku soli, tymián a cukr a podlijte pár lžícemi cidru. Zvolna duste a mrkev přelévejte tekutinou, až se téměř všechna odpaří a na mrkvi se vytvoří lehká glazura. Jestli je mrkev stále trochu tvrdá, přidejte ještě pár lžic cidru a dál duste do odpaření – hotová mrkev má být připravená na skus.

Tip: Jako příloha se hodí bramborová kaše, zkusit ale můžete i domácí těstoviny. výborné jsou i domácí bramborové knedlíky.

Nezapomeňte se v neděli v 16:45 dívat na Televizi Seznam na kulinární pořad Ve dvou se to lépe vaří. Provádět jím bude Pavel Berky a vždy s ním bude vařit některá ze slavných osobností.

Lákají vás podobně výtečné kombinace? Vynikající je šťavnatá krkovička na cibuli a jablkách s mrkvovými noky.

Načítám