Článek
Postup
01.
Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta a osmahněte na sádle dozlatova. Přidejte všechno koření, rajčatový protlak a předem namočené sušené houby a nechte lehce orestovat, aby se vše rozvonělo. Pak podlijte asi 400 ml vody a duste maso skoro doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.
02.
Přidejte nakrouhané sladké zelí, podle potřeby podlijte vodou tak, aby bylo tak tak ponořené, a vařte asi 10 minut.
03.
Jako další přidejte kysané zelí a vařte ještě dalších 10 minut doměkka. Podle nálady nechte v polévce nebo z ní vyberte koření. Mezitím klobásu nakrájejte na kolečka a na pánvi ji zlehka opečte. Pokud by nebyla moc tučná, kápněte pod ni maličko oleje.
04.
Když je všechno maso i zelí hotové, přidejte i opečenou klobásu a škvarky. Ideální je nechat hotový bigos uležet aspoň do druhého, ještě lépe až do třetího dne v chladu. Podávejte jako hlavní jídlo s chlebem.
Pokud máte rádi maso a zelí, tuhle polskou klasiku si prostě nemůžete nechat ujít!