Hlavní obsah
3,5
(99)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo má rád polévku ze sladkého zelí, někdo má rád segedín a Poláci milují bigos, něco mezi polévkou a gulášem, kde najdete oba druhy zelí a minimálně 2 druhy masa k tomu. Zní to složitě? Nebojte se, hotovo je za chvíli!

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 350 g hovězího krku
  • 350 g vepřové plece
  • 2 lžíce sádla
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 ks cibule
  • 350 g bílého zelí
  • 350 g kysaného zelí
  • 1 nožička paprikové klobásy
  • 50 g škvarků
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta a osmahněte na sádle dozlatova. Přidejte všechno koření, rajčatový protlak a předem namočené sušené houby a nechte lehce orestovat, aby se vše rozvonělo. Pak podlijte asi 400 ml vody a duste maso skoro doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.

02.

Přidejte nakrouhané sladké zelí, podle potřeby podlijte vodou tak, aby bylo tak tak ponořené, a vařte asi 10 minut.

03.

Jako další přidejte kysané zelí a vařte ještě dalších 10 minut doměkka. Podle nálady nechte v polévce nebo z ní vyberte koření. Mezitím klobásu nakrájejte na kolečka a na pánvi ji zlehka opečte. Pokud by nebyla moc tučná, kápněte pod ni maličko oleje.

04.

Když je všechno maso i zelí hotové, přidejte i opečenou klobásu a škvarky. Ideální je nechat hotový bigos uležet aspoň do druhého, ještě lépe až do třetího dne v chladu. Podávejte jako hlavní jídlo s chlebem.

Pokud máte rádi maso a zelí, tuhle polskou klasiku si prostě nemůžete nechat ujít!

Načítám