Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno a dejte pomalu smažit na rozpuštěné máslo. Mouku, vajíčko, špetku soli a vodu propracujte v hladké a elastické těsto (nejlépe to jde elektrickým hnětačem), pokud by se lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte alespoň 15 minut v chladu odležet.
02.
Brambory uvařte, rozšťouchejte s tvarohem, osolte a pořádně opepřete – vařením se chuť zjemní, takže se nebojte náplň ochutit. Když je cibulka měkká a lehce zkaramelizovaná, dejte stranou asi dvě lžíce k podávání a zbytek vmíchejte do bramborové náplně.
03.
Odleželé těsto rozválejte do tenka a vykrajujte kruhy o průměru asi 10 cm. Na každý dejte do středu čajovou lžičku náplně, okraje potřete vodou a spojte v taštičku. Výborně to jde plastovým tvořítkem na šátečky. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty od chvíle, co pirožky vyplavou. Podávejte přelité zbylou cibulkou.
Tip: Příště zkuste náplň dochutit koprem, pirožky podávat s kostičkami opražené slaniny nebo je po uvaření ještě opéct na pánvi.