Hlavní obsah
3,0
(271)
Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Italské Polpettone je vlastně taková naše sekaná. Koření se trochu jinak a místo pečení ji vaříte v hrnci, ale stejně jako naše sekačka chutná teplá doma k obědu i venku zastudena na výletě.

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na tradiční Polpettone
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 100 g mortadelly
  • 50 g prosciutta
  • 50 g chleba
  • 6 lžic mléka
  • 80 g parmazánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 snítka kořenové petržele
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce. 

02.

Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.

03.

Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte. 

Foto: La Formaggeria

Sekanou můžete i klasicky upéct: v tom případě jí sluší kabátek ze sušené šunky, kterou nedáte do náplně, ale maso s ní ve formě obalíteFoto: La Formaggeria

04.

Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.

Tip: Při vaření zahraničních receptů se nebojte pro inspiraci a kvalitní suroviny zajít přímo do specializovaných obchodů té které země. Dobré italské potraviny seženete například v síti La Formaggeria Gran Moravia, kde prodávají i výrobky litovelské Sýrárny Brazzale Moravia, v italském supermarketu Cortelazzi Food Service v Chráštanech (na webu mají i pěkné recepty), v prodejnách italských specialit Food specials nebo třeba na online supermarketu Rohlik.cz.

Co takhle celé italské menu? Začněte špagetami carbonara nebo lasagnemi, pokračujte telecími řízečky saltimbocca, a jestli vám ještě zbude místo, jako dezert servírujte snadné tiramisu.

Načítám