Článek
Postup
01.
Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce.
02.
Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.
03.
Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte.
04.
Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.
Tip: Při vaření zahraničních receptů se nebojte pro inspiraci a kvalitní suroviny zajít přímo do specializovaných obchodů té které země. Dobré italské potraviny seženete například v síti La Formaggeria Gran Moravia, kde prodávají i výrobky litovelské Sýrárny Brazzale Moravia, v italském supermarketu Cortelazzi Food Service v Chráštanech (na webu mají i pěkné recepty), v prodejnách italských specialit Food specials nebo třeba na online supermarketu Rohlik.cz.
Co takhle celé italské menu? Začněte špagetami carbonara nebo lasagnemi, pokračujte telecími řízečky saltimbocca, a jestli vám ještě zbude místo, jako dezert servírujte snadné tiramisu.