Hlavní obsah
3,5
(2)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Možná už jste v obchodech narazili na zelený květák se špičatými růžičkami. Jedná se o romanesco, které se chutí podobná jak květáku, tak brokolici. Na polévku se hodí skvěle, tak neváhejte a vyzkoušejte.

5 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Polévka
  • 1/2 ks zeleného květáku
  • 1 lžička soli
  • 1 ks brambor
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička másla
  • 4 utřené stroužky česneku
Rajčata
  • 2 ks rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
K podávání
  • 1/4 lžičky pepře barevného mletého
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 1 ks červené chilli papričky
Článek

Postup

01.

Květák rozdělte na růžičky, uvařte v osolené vodě doměkka, rozmixujte tyčovým mixérem a zahustěte najemno nastrouhaným oloupaným bramborem. Opepřete a vařte přibližně dvacet minut. Přilijte smetanu a ještě dvě minuty povařte. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a utřený česnek a podle chuti dosolte. 

02.

V pánvi na troše olivového oleje zprudka orestujte rozpůlená rajčata. Každou porci polévky jimi ozdobte a posypte hrubě mletým barevným pepřem a nasekanými chilli papričkami a dozdobte rukolou.

Už jste tuhle u nás netradiční zeleninu zkoušeli? Jestli se vám zdá krémová květáková polévka nudná, nepodávejte ji s krutony, ale se smaženým květákem!

Načítám