Hlavní obsah
4,3
(8)
Foto: Archiv

Foto: Archiv

Zelený nebo také římský květák či romanesco není u nás příliš známou košťálovinou. Chutí je někde na půli cesty mezi svými nejbližšími příbuznými květákem a brokolicí. Takže jestli vás tenhle typ zeleniny zajímá, určitě si nenechte ujít recept na polévku s parmazánem.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1/2 ks zeleného květáku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře
  • 125 ml smetany ke šlehání
K podávání
  • 4 ks francouzské bílé bagety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Květák vyjměte (vývar nevylévejte) a prudce jej zchlaďte v ledové vodě – jen tak si uchová svoji barvu.

02.

V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibulku. Když začne zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Poté postupně metlou všlehávejte horký květákový vývar, aby se nezavařily hrudky. Když je polévka skoro tak hustá, jak chcete (přijde ještě jedno ředění), přidejte růžičky květáku a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Je-li polévka příliš hustá, ještě trochu ji nařeďte vývarem.

03.

Bagetky nakrájejte na plátky a na olivovém oleji lehce osmahněte. Polévku podávejte hustě zasypanou parmazánem a s bagetkami.

Zkoušeli jste zelený květák v jiném receptu? Podělte se o něj!

Související témata:

Načítám