Článek
Postup
01.
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Květák vyjměte (vývar nevylévejte) a prudce jej zchlaďte v ledové vodě – jen tak si uchová svoji barvu.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibulku. Když začne zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Poté postupně metlou všlehávejte horký květákový vývar, aby se nezavařily hrudky. Když je polévka skoro tak hustá, jak chcete (přijde ještě jedno ředění), přidejte růžičky květáku a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Je-li polévka příliš hustá, ještě trochu ji nařeďte vývarem.
03.
Bagetky nakrájejte na plátky a na olivovém oleji lehce osmahněte. Polévku podávejte hustě zasypanou parmazánem a s bagetkami.
Zkoušeli jste zelený květák v jiném receptu? Podělte se o něj!