Článek
Postup
01.
Syrové oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky. Pórek omyjte a nasekejte na kolečka. Brambory a pórek rozložte na plech a zakápněte je olivovým olejem.
02.
Zeleninu dejte péct na 180 stupňů na přibližně 10–15 minut. Brambory za tu dobu změknou a pórek lehce zezlátne, dejte pozor, aby se nezačal připalovat, případně zeleninu promíchejte.
03.
Takto připravenou zeleninu přendejte do hrnce a zalijte ji mlékem a vývarem, můžete použít zeleninový, ale i drůbeží. Polévku přiveďte k varu, chvíli vařte a pak obsah rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Brambory polévku dokonale zahustí.
04.
Nyní do ní vlijte smetanu, znovu ji provařte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Z polévek stojí určitě za ochutnání také čočková s mrkví a kari nebo krémová z kopřiv a s bramborem