Článek
Postup
01.
Nejprve dejte péct mrkve. Důkladně je omyjte a oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo malá kolečka. Přendejte je do zapékací mísy, přidejte 2 lžíce olivového oleje, trochu soli, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 30–40 minut do změknutí.
02.
Když jsou mrkve upečené, dejte do hrnce restovat na dvou lžících olivového oleje na jemno nasekanou cibuli společně s oloupaným a na malé kostičky nakrájeným čerstvým zázvorem. Asi po minutě stáhněte plamen na nejnižší stupeň a přidejte koření (mletý římský kmín, kurkumu, kardamom a mletou skořici). Společně krátce zarestujte a vše zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte asi 5 minut.
03.
Pak do polévky přidejte upečenou mrkev a následně vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Nyní nalijte kokosové mléko a dochuťte ji limetkovou šťávou, solí, případně třtinovým cukrem dle chuti.
04.
Polévku servírujte horkou s lístky čerstvého koriandru a sušeným (ale klidně i čerstvým) chilli.
Tip
Doporučujeme nechat polévku rozležet do druhého dne, chutě se krásně prostoupí a polévka je ještě lepší.
Jestli máte rádi mrkev, zkuste asijský salát ještě s kedlubnou a arašídy nebo kuřecí směs s mrkví a paprikou.