Hlavní obsah
3,3
(113)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Polévky z pečené zeleniny máme moc rádi. Dnes vám přinášíme recept na naši oblíbenou krémovou mrkvovou polévku s trochu exotickou chutí. Je v ní koření a kokosové mléko, a navíc je tento recept zcela bez živočišných produktů, takže je vhodný i pro vegany.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 ks cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušené chilli papričky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte péct mrkve. Důkladně je omyjte a oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo malá kolečka. Přendejte je do zapékací mísy, přidejte 2 lžíce olivového oleje, trochu soli, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 30–40 minut do změknutí. 

02.

Když jsou mrkve upečené, dejte do hrnce restovat na dvou lžících olivového oleje na jemno nasekanou cibuli společně s oloupaným a na malé kostičky nakrájeným čerstvým zázvorem. Asi po minutě stáhněte plamen na nejnižší stupeň a přidejte koření (mletý římský kmín, kurkumu, kardamom a mletou skořici). Společně krátce zarestujte a vše zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte asi 5 minut.

03.

Pak do polévky přidejte upečenou mrkev a následně vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Nyní nalijte kokosové mléko a dochuťte ji limetkovou šťávou, solí, případně třtinovým cukrem dle chuti.

04.

Polévku servírujte horkou s lístky čerstvého koriandru a sušeným (ale klidně i čerstvým) chilli. 

Foto: Svatava Vašková

Polévka má říznou chuť, ale kokosové mléko ji příjemně zjemňujeFoto: Svatava Vašková

Tip

Doporučujeme nechat polévku rozležet do druhého dne, chutě se krásně prostoupí a polévka je ještě lepší.

Načítám