Hlavní obsah

Polévka z hlívy ústřičné: Zdravá a pikantní varianta oblíbené dršťkovky

Foto: Marcel Rozhoň

Hustá a hřejivá polévka, která vás zasytí. A může být i jako hlavní chodFoto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Polévka z hlívy ústřičné je vegetariánskou variantou oblíbené dršťkové polévky. A vůbec se nebojte, že budete o něco ošizeni. Poctivá, hustá a voňavá polévka uspokojí všechny vaše chuťové buňky.

Článek

Chcete vyzrát na podzim? Dejte v kuchyni větší prostor právě hlívě ústřičné. Jde doslova o vitaminy a minerály nadupanou bombu.

Nejvíc zdraví prospěšných látek obsahují nožičky, které obvykle u hub nezpracováváte. U hlívy se toho vůbec nebojte. Jsou stejně chutné jako její ostatní části. Snadno si ji oblíbí i ti, kteří obvykle houby moc nemusí. Nemají totiž tu specifickou houbovou chuť, kvůli které ji děti okamžitě vypreparují z každého pokrmu.

Polévka z hlívy ústřičné

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 300 g hlívy ústřičné, 1 červenou kapii, 6 stroužků česneku, 1 světlou cibuli, 1 červenou cibuli, 1 lžičku kmínu, 1 a půl lžíce červené papriky, 100 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, 1,5 l zeleninového vývaru

Postup: Hlívu a kapii nakrájejte na proužky. Česnek nakrájejte na plátky a obě cibule nasekejte nadrobno. Na másle orestujte cibuli, česnek a pak přidejte hlívu s kapií. Vše ještě krátce opečte, nasypte kmín, papriku a promíchejte.

Přidejte hladkou mouku, zamíchejte, zalejte vývarem a polévku vařte asi 30 minut. Nakonec ji podle potřeby osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

Tip: Pokud milujete pikantní pokrmy, tahle polévka chutná skvěle, když do ní nasekáte 2 chilli papričky. Při servírování můžete přidat k polévce ještě trochu zakysané smetany.

Patří houbové pokrmy mezi vaše oblíbené? V tom případě určitě vyzkoušejte paté nebo křupavé trojhránkyzávin provoněný slaninou!

Související témata:

Načítám