Článek
Postup
01.
Oloupejte cibuli a česnek a očistěte mrkev (použijte tři středně velké mrkve nebo dvě opravdu velké). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky. Ve vyšším kastrolu rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte a za stálého míchání ji opečte dosklovata.
02.
Poté přidejte kostičky mrkve a také ji krátce opečte. Až se mrkev rozvoní a začne uvolňovat barvu, přidejte do hrnce prolisovaný česnek a kari koření a všechno krátce promíchejte v horkém tuku.
Tip: Do tohoto receptu je skvělé středně ostré červené kari koření, často se prodává pod názvem kari Madras. Použít ale můžete jakékoliv červené nebo žluté kari koření.
03.
Do hrnce vlijte vodu, přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pomalu vařte, až se začne čočka rozpadat, potrvá to maximálně 15–20 minut. Polévku dotáhněte citronovou šťávou a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
04.
Při podávání polévku ozdobte něčím křupavým a něčím zeleným: skvělé budou lehce opečené oříšky nebo semínka, z bylinek se hodí hlavně koriandr, ale chybu neuděláte ani s petrželovou natí a různými zelenými výhonky. Nezapomeňte na krajíc dobrého chleba.
V tomhle období nabízí příroda spoustu vitaminů plných rostlin. Medvědí česnek je už klasika, víte ale, jak využít pampelišku nebo kopřivy?