Článek
Postup
01.
Začněte přípravou nudlí. Do hrnce nalejte litr vody, přidejte půl lžičky soli, lžičku oleje a přiveďte k varu. Ploché nudle vložte přímo do vroucí vody. Zamíchejte a nechte je vařit. Ve chvíli, kdy přestanou být průhledné a zbělají, je čas je scedit a zalít studenou vodou.
Nudle by měly být pružné a měkké, přibližná doba vaření se pohybuje okolo 5 až 6 minut. Vyplatí se také postupně snižovat teplotu pod hrncem. Nudle vložte do mikrotenového sáčku a dejte je stranou.
02.
Do hrnce položte kuřecí čtvrtky, přidejte půl lžičky soli, lžíci rybí omáčky, zeleninový bujón pro barvu a vše zalijte dvěma litry vody. Jakmile se vše začne vařit, snižte výkon pod hrncem na polovinu, případnou pěnu na hladině sbírejte.
03.
Vedle rozložte na čistou suchou pánev koření (skořici, badyán a semínka kardamomu i s vnější kůrou) a nechte ho prohřát. Přidejte do pánve i půlky menší cibule a dva plátky zázvoru. Hotovou cibuli poznáte podle zabarvení do hnědo-žluta, plátky zázvoru budou mít lehce připálené okraje, z koření se zase začne maličko kouřit. To, co je hotové dříve, ihned přidávejte do hrnce s kuřecím masem.
04.
Kuřecí čtvrtky po 15–20 minutách varu vyjměte z hrnce, nechte chvilku zchladnout, odkrájejte z nich větší kusy masa; kosti vraťte zpátky do hrnce.
05.
Nasekejte mátu a koriandr (poměr 1 : 1, větší kousky) a jarní cibulku také nakrájejte. Nudle nechejte v mikrotenovém sáčku a ohřejte je v mikrovlnce na nejvyšší výkon, trvá to asi 1–1,5 minuty.
06.
Vývar zceďte, zkontrolujte maso, a pokud není dovařené, vraťte ho ještě na chvíli k vývaru. Porci hotových nudlí nachystejte do misek, přidejte kuřecí maso, bylinky a jarní cibulku a celou porci zalejte vývarem. Podávejte s citronem a nakládanými chilli papričkami.
Tip
- Místo citronu někdy zkuste limetku, což je ve Vietnamu tradičnější verze.
- Nemáte-li k dispozici jarní cibulky, pažitka chutná také skvěle.
- Pokud chcete mít kvalitnější vývar, sladší chuť, uvařte vývar z kostí zvlášť den předem, nechte ho táhnout delší dobu.
- Když nachystanou porci zaléváte horkým vývarem, snažte se nepřelít bylinky, zhnědnou a nevypadají dobře.
- Nejlépe byste měli polévku servírovat s nakládanými chilli papričkami, jen dávejte pozor, jsou hodně pálivé!