Článek
Postup
01.
V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a za stálého míchání postupně vsypte polentu (je to vlastně kukuřičná kaše). Vařte, dokud nezhoustne.
02.
Polentovou kaši odstavte a vmíchejte do ní máslo, parmezán a sušený tymián.
03.
Na plech s pečicím papírem rozprostřete ochucenou polentovou kaši, rovnoměrně uhlaďte a nechte vychladnout.
04.
Takto odpočinutou polentu nakrájejte na hranolky a poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 50 minut do křupava. V polovině pečení hranolky obraťte, aby byly křupavé z obou stran.
05.
Spolu s hranolky dejte péct i papriky, které pečte, dokud nezačne jejich slupka černat. Lepší jsou mírně spálené než nedopečené a pečené vcelku jsou hotové asi za 40, nakrájené za 20 minut. Po upečení dejte papriky na 5–15 minut vypotit do sáčku.
06.
Z vypocených paprik stáhněte slupku a odstraňte semeník. Papriky poté vložte do stolního tyčového mixéru spolu s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem mixujte, dokud se vše nespojí.
07.
Polentové hranolky servírujte s dipem z pečených paprik.
Vyzkoušejte i další recepty s kukuřicí, třeba kukuřičný burger nebo zapečené těstoviny s masem a kukuřicí.