Článek
Pochoutky v aspiku se obvykle podávají jako sváteční občerstvení. V malých miskách vypadají dekorativně, ale aspik můžete připravit i do dortové formy nebo formy na srnčí hřbet a pak krájet na plátky.
Šunka v aspiku
Na 4 porce budete potřebovat: 1 balíček aspiku v prášku (na 500 ml tekutiny), 6 plátků šunky, 1 šálek sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 6 malých kapustiček, 3 natvrdo uvařená vejce, 300 g lučiny, 2 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, pepř, 1 lžíci zakysané smetany, ocet, sůl a cukr na ochucení aspiku
Postup: Mrkev nakrájejte na plátky a uvařte ji doměkka. Kapustičky také uvařte doměkka a pak je slejte a propláchněte studenou vodou (udrží si tak svoji zelenou barvu). Vejce oloupejte a nakrájejte na silnější plátky nebo čtvrtinky a vedle v misce ušlehejte lučinu se zakysanou smetanou. Do směsi vmíchejte křen a osolte a opepřete podle chuti. Na každý plátek šunky rozetřete vrstvu náplně a zatočte do ruličky.
Připravte si 6 menších misek a do každé na dno naaranžujte šunkovou rolku. Přidejte hrášek, překrojenou kapustičku, mrkev a vejce. Aspik uvařte podle návodu a podle chuti vmíchejte trošku octa, cukru, soli a pepře. Hotovým aspikem opatrně zalejte připravenou směs v miskách a nechte v chladu ztuhnout.
Tip: Šunkové rolky můžete naplnit i ušlehaným sýrem s modrou plísní nebo klasickým bramborovým salátem.
Nevíte, jaké připravit pohoštění na domácí večírek? Zkuste dobroty z mozzarelly nebo skvělé pomazánky!
Už jste někdy doma zkoušeli dobroty v aspiku? Jaké jsou vaše tipy?