Článek
K přípravě potřebujete sice jen málo surovin, ale výsledek je nevyčíslitelně dobrý. Jemnost, lehkost, vláčnost – tohle všechno tato pochoutka má. Pusťte se do ní a přesvědčte se.
Na 1 závin budete potřebovat: těsto: ½ kostičky droždí, 1 lžíci cukru, 3 lžíce teplého mléka, 330 g hladké mouky + na podsypání, 130 g změklého másla, 1 lžičku soli, 2 vejce + 1 na potření, náplň: 400 g ricotty, 50 g sušených rajčat v oleji, sůl, sušené provensálské bylinky, 1 stroužek česneku
Postup:Do misky rozdrobte droždí, smíchejte se lžící cukru a lžící mouky, zalejte teplým mlékem a prošlehejte. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 20 minut.
Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, máslo, 2 rozšlehaná vejce a vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto. Nejlépe se vám bude těsto zpracovávat hnětacím hákem v robotu anebo na vále rukama. Těsto vložte do mísy a přikryté utěrkou nechte 1 hodinu kynout. Během kynutí alespoň jednou propracujte.
Ricottu promíchejte s nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty, lžičkou provensálských bylinek, prolisovaným česnekem a špetkou soli.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélník silný maximálně 0,5 cm. Plát rovnoměrně potřete náplní a jeden kraj nechte volný. Stočte roládu od natřené strany k prázdné. Konce zmáčkněte a podtočte dolů. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Roládu potřete rozšlehaným vejcem, párkrát propíchněte ze shora nožem a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte asi 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Jakou další chuťovkou potěšíte návštěvu? Po štrúdlu s uzeným masem se budou olizovat až za ušima anebo si předem naložte sýry. Kápnou do noty obzvlášť před půlnocí.