Článek
Pokud jste si přes léto zamilovali saláty na oběd či na večeři, není důvod s tím teď seknout. Podívejte se na inspiraci, jak mohou vypadat vynikající podzimní saláty, které budete mít přichystané raz dva. Z kterých surovin teď budou nejlepší?
JÍDELNÍČEK AKTUÁLNĚ
Červená řepa
Mezi oblíbené podzimní suroviny patří červená řepa, která zbavuje tělo škodlivin a nachází se v ní nemalé množství vitaminu B a vitaminu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Výborná je vařená i syrová, což je její velká výhoda, a do salátů je jako dělaná. Například do salátu s kozím sýrem a ostrou zálivkou.
Základem je talíř s podkladem čerstvého špenátu, na který nakrájíte na tenké nudličky vařenou nebo syrovou červenou řepu (můžete ji i nastrouhat na struhadle). Co přidáte dál, je na vás, ale my doporučujeme natenko nakrájený žampion, který dodá salátu exotickou chuť, čerstvý kozí sýr kvůli pikantnosti a pár dýňových semínek, aby pěkně křupal. Zálivka je jednoduchá, z olivového oleje, dijonské hořčice, citronové šťávy a samozřejmě nesmí chybět pepř a sůl. Variací na červenou řepu v salátu je ale nespočet, i proto v určitém směru vede nad další populární a velmi zdravou podzimní potravinou, dýní, která je sice skvělá, ale do salátů se nehodí.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta podporuje imunitu a má i výborné antioxidační schopnosti. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, zejména vitaminy skupiny B a vitamin C, dále vitamin A, E, draslík, hořčík, vápník či flavonoidy.
Růžičkové kapustě sluší kombinace s tuňákem a celerem, dohromady chutnají báječně. Nasekejte na drobno kapustičky s celerem a přidejte ještě nastrouhanou mrkev. Z tuňáka slijte šťávu a nechte si jen pevnou hmotu, kterou rozdělte na menší kousky. Na zálivku vám stačí citronová šťáva, lžička hořčice a sůl. Všechno pořádně promíchejte a nechte aspoň půl hodiny ustát.
Vlašské ořechy
Ze surovin, které zužitkujete do salátů, můžeme určitě jmenovat ořechy. Například tradiční české vlašáky mají výborné antioxidační schopnosti a jsou plné omega-3 mastných kyselin. Vedle ale nešlápnete ani s lískovými oříšky, které jsou vynikající v kombinaci s aromatickými sýry, jako je kozí nebo ovčí. Salátovou klasikou jsou samozřejmě i dýňová semínka.
Další podzimní tipy
Dále vsaďte na bohaté zdroje vlákniny jako jsou jablka, celer, bílé i červené zelí či hlávková kapusta. Chuťově zajímavé jsou i saláty se švestkami, hroznovým vínem nebo hruškami. Třeba tento hruškový salát chutná báječně.
Jaké jsou vaše oblíbené podzimní potraviny?