Hlavní obsah
3,1
(78)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Když se začnou sociální sítě plnit fotografiemi kamarádů s košíky plnými hub, vím, že je čas vyrazit do lesa. Prvních pár kousků usuším do vánoční zelňačky, kulajda je povinná a poté si s nimi začnu v kuchyni hrát. I vcelku obyčejné nádivce dodají skvělou podzimní chuť.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 4 ks pečiva
  • 150 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 120 g čerstvých hub
  • 3 ks vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 plátky másla
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 oříšek másla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Den staré pečivo nakrájejte na kostky velké asi 1 x 1 cm, dejte do větší mísy, pokropte mlékem a nechte chvíli nasáknout. 

02.

Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky (pár hezkých plátků si můžete nechat na ozdobu), cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, osolte, opepřete, přidejte lístečky tymiánu a krátce omažte. Po chvíli přidejte i houby a společně restujte asi 5–8 minut, až se odpaří voda, kterou houby pustily a cibule začne lehounce zlátnout. Odstavte a nechte zchladnout.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C, pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Slaninu nakrájejte na menší kostičky, omytou petrželku nasekejte nadrobno.

04.

K navlhčenému pečivu rozklepněte vejce, přidejte houbovou směs, slaninu a petrželku, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

05.

Směs narovnejte do pekáčku (navrch můžete rozložit pár hezkých plátků hub) a poklaďte lístečky másla. Pečte v předehřáté troubě asi 40–45 minut, až nádivka zezlátne a povrch bude lehce křupavý.

06.

Podávejte jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři s miskou kysané zeleniny.

Houby jsou nesmírně variabilní. Upečte si ještě houbový koláč z křehkého těsta nebo třeba machout.

Související témata:

Načítám