Článek
Podzim a jaro jsou nepochybně velmi vhodným obdobím pro očistu těla. Lidé, kteří mají už pár detoxů úspěšně za sebou, obvykle nemají problém dát si dvakrát do roka klidně celý týden jen o vodě a o vzduchu. Začátečníkům se to ale úplně doporučit nedá.
Pokud jste i vy detoxem nedotčení, mnohem lepší pro vás bude zařadit do odlehčeného jídelníčku detoxikační šťávy, případně si například jednou týdně naordinovat „šťávový den“.
„I jednodenní půst na čerstvých šťávách každý týden je vynikající způsob, jak restartovat váš metabolismus, aby vaše tělo mohlo začít využívat tukových zásob jako primárního paliva. Občasné půsty na zeleninových šťávách velmi přispívají k podpoře úbytku tukové tkáně, celkovému zdraví a eliminaci rozvoje nemocí,“ říká výživový poradce a kouč Ing. Marin Škába.
Na přípravě šťáv není vůbec nic složitého ani časově náročného. Stačí suroviny očistit, některé ještě oloupat či pokrájet, a vložit do odšťavňovače. Ideální je pít šťávy čerstvé, ale to samozřejmě není vždy možné. Zvlášť pokud si potřebujete odšťavnit několik porcí na celý den do práce. Nápoje si tedy klidně připravte dopředu, ale uchovávejte je v ledničce a do každé přidejte několik kapek citronové šťávy, abyste zpomalili oxidaci.
„Pro zdravé šťávy plné vitaminů a nutričních látek je ideální pomalé odšťavňování, takto připravené džusy si zachovávají svoji barvu a déle vydrží. Přesto ale nezapomeňte, že čím dříve šťávu vypijete, tím více vitaminů z ní získáte,“ podotýká Kateřina Smolová ze společnosti Kenwood.
A jaké šťávy do podzimního detoxu zařadit, abyste měli dostatek energie?
Sladká jantarová šťáva
Pokud nemáte zkušenost se žlutou řepou, nepochybně vás překvapí svou jemnou, lahodnou, příjemně sladkou chutí. Ta v jantarové šťávě skvěle vynikne po boku aromatického, lehce ostrého zázvoru. Nápoj je i díky pomeranči hotovou výživovou bombou plnou vitaminu C, hořčíku, draslíku a dalších cenných látek. Nejenže tak podpoří váš imunitní systém, ale také vaše tělo výborně prohřeje.
Na 2 porce potřebujete: 4 žluté řepy, 1 pomeranč, 2 mrkve, 2,5 cm zázvoru
Postup: Suroviny jednu po druhé v uvedeném pořadí oloupejte a odšťavněte. Poté můžete ihned podávat.
Pikantní červená šťáva
Jednou z nejjednodušších a nejrychlejších možností, jak nakopnout unavený organismus, je dát si trochu chilli. Například jako přísadu do své šťávy. V tomhle případě se kombinuje svérázná chuť paprik se sladkou broskví. Nápoj je ve výsledku hustý a plný dužiny. Obsahuje spoustu prospěšných látek, především velkou dávku antioxidantů, které chrání tělo před škodlivinami a napomáhají jeho regeneraci.
Na 2 porce potřebujete: 2 broskve, 2 velká soudková rajčata, 4 červené kapie, asi 1 chilli papričku (dle vaší chuti klidně více), 1 lžičku mleté papriky
Postup: Suroviny očistěte, broskev odpeckujte, z paprik a chilli odstraňte stonek a semeníky. Papriku ještě trochu pokrájejte, ať se vejde do odšťavňovače. Pak suroviny odšťavněte a na závěr vmíchejte mletou papriku.
Hruška s kardamonem
Šťáva z celeru, hrušky, limetky a kardamomu je sestavená tak, aby byla nejen chuťově neodolatelná, ale také aby dodala vašemu detoxu zcela nový rozměr. Všechny tyto suroviny jsou totiž známé tím, že zmírňují účinky kyselého prostředí a napomáhají neutralizovat organismus.
Na 2 porce potřebujete: 3 hrušky, 3–6 tobolek kardamomu (dle chuti), 2 řapíky celeru, 1 limetku
Postup: Celer očistěte, limetku oloupejte. Suroviny nakrájejte tak, aby se vešly do vašeho odšťavňovače a v uvedeném pořadí je odšťavněte. Podávejte s ledem nebo bez.
A v čem si můžete svoji šťávu připravit?
Jak si podzimní detox představujete vy?