Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkou.
02.
Do moučné směsi nakrájejte studené máslo a špičkami prstů propracujte, až vznikne jemná drobenka. Pracujte rychle a opravdu jen špičkami prstů, aby se máslo co nejméně zahřálo.
03.
K moučné směsi nalijte studené podmáslí a vidličkou vymíchejte hladké těsto. Nebojte se toho, opravdu stačí jen trocha podmáslí, těsto musí držet pohromadě a neroztékat se.
04.
Úplně nakonec do těsta opatrně zapracujte borůvky – ať už čerstvé, nebo mražené. Z těsta vytvarujte bochánek, položte na plech a rozkrájejte ho na osminy jako dort. Pokud máte čerstvé borůvky, dejte hotový bochánek asi na 15 minut do lednice či mrazáku, u mražených můžete tento krok přeskočit, protože ty těsto dostatečně podchladí samy. Díky podchlazení těsta budou sušenky krásně křehké.
05.
Sušenky od sebe před pečením neoddělujte, ztratily by tvar. Rozkrájený bochánek tak, jak je, potřete smetanou a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.
06.
Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti můžete ještě lehce dosladit.
07.
Upečené sušenky rozdělte od sebe a podávejte se smetanovým krémem. Skvělé jsou hned po upečení, ale smlsnete si na nich klidně i druhý den, pak už i při uložení do sáčku vysychají a ztrácejí vláčnost.
Přemýšlíte, co rodině či hostům připravíte k nedělní svačině? Zkusíte levné citronové sušenky k čaji nebo vás zlákají pečená jablka s ořechy a karamelovým krémem?