Hlavní obsah

Sám se dostal z dluhů, teď radí jiným. Pozor na úroky, někdy jsou až 480 %, aniž si toho všimnete!

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Jan Sedláček má s dluhy své zkušenosti. Proto svým klientům tak dobře rozumí. V 90. letech se vrhnul na podnikání jako tehdy kde kdo. Neměl ale moc ponětí o finanční gramotnosti a myslel si, že všechny peníze z kasy může hned použít jako svoje kapesné. S takovým přístupem se rychle dostal do problémů a málem přišel o dům. Tahle zkušenost ho hodně naučila.

Článek

„Naštěstí mě zachránil jeden dnes už zesnulý právník. Na mě se pak začali obracet kamarádi a známí a chtěli poradit, tak jsem založil Nadační fond proti dluhové pasti. Když k nám klient přijde, projdeme si všechny jeho podklady a navrhneme řešení. Právníci pro nás pracují pro bono a jen díky nim můžeme efektivně pomáhat,“ říká odborník.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byl Jan SedláčekFoto: Proženy.cz

A jsou to kolikrát opravdu šílené příběhy. „Jsme zahlcení reklamami, které nám říkají, že půjčit si je fakt jednoduché a dá se tím překlenout jakákoliv finanční tíseň. Lidé si pak za šílených podmínek půjčují třeba na dovolené nebo Vánoce a dostanou se do krysího závodu. Není výjimkou, že podepíšou 480% úrok, splácejí, ale vlastně platí pořád úroky, z jistiny jim nic neubývá. Jedna klientka vytloukala klín klínem a dlužila celkem 47 nebankovním subjektům. Lidem chybí finanční gramotnost.

Ale naděje je pro každého. I když je proces života bez dluhů běh na dlouhou trať a je dobré se obrnit trpělivostí. Poslechněte si celý podcast.

S kým jsme si povídali

Jan Sedláček si sám prošel zkušeností s dluhy a kvůli podnikání málem padl na dno. Teď s Nadačním fondem proti dluhové pasti pomáhá ostatním.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám