Článek
Šéfkuchař a gastronom, spolumajitel několika restaurací, hlavní aktér řady televizních pořadů a autor úspěšných kuchařek. Žil v Austrálii, je podruhé ženatý a na jeho rady, kritiku či pochvaly existuje jediná odpověď: Ano, šéfe!
V čem to dnes mají kuchaři jednodušší? Balil holky na vaření? Nakukoval mamince pod pokličky? Na to vše odpověděl Zdeněk Pohlreich v podcastu Bubliny.
Hostem podcastu Bubliny byl Zdeněk Pohlreich, který říká, že gastronomii škodí, že je snadno přístupná lidem, co s ní nemají nic společného: „Třeba zubař si může zítra otevřít restauraci, zatímco my do medicíny tak snadno vstoupit nemůžeme.“
Balanc mezi prací a rodinou
Během rozhovoru padlo hned několikrát, že práce v gastronomii je náročná: fyzicky, psychicky i časově. Můžete mít talent, ale pokud nejste odolní, dlouhodobě se neudržíte. Jak jde tedy práce v kuchyni dohromady s rodinou, lze zde aplikovat tolik populární work-life balance? Podle Zdeňka Pohlreicha jen velmi obtížně, je to spíše chiméra a on se to nenaučil nikdy.
„Musíte se rozhodnout, jakou kariéru chcete dělat. A chcete-li pracovat v gastronomii, tak ideál přijít v devět a odejít ve čtyři není reálný. Rodina to vždycky odnese a procento narušených vztahů lidí v gastru je hodně. A je i hodně dam, které zničily kuchařské kariéry, protože chtěly muže, co bude odpoledne doma.“
Trendy ve vaření
Přestože je pro Zdeňka Pohlreicha typický spíše tradiční styl vaření a trendům poplatný není, rozhodně je neodmítá. Říká, že každý nový směr přinese něco zajímavého. „Molekulárka byla zásadní a revoluční, i když se ukázalo, že je dlouhodobě neudržitelná.“
Sebe v roli restauratéra ale nevnímá jako někoho, kdo by měl vychovávat a experimentovat, měl by lidem dá to, co mají rádi, aby se ideálně vrátili. To je svaté. „Možná to bude znít cynicky, ale musíte těm lidem dát to, za co jsou ochotní u vás nechat peníze.“ Jako trend vnímá příklon k minimalismu, vizuální dokonalosti, důrazu na zvládnutí technik. „Nebožtík, šéfkuchař pan Vladař, vždycky říkával, že nejlepší je ta hospoda, která je plná, to se prostě neokecá.“
Patří ženy do kuchyně?
Svého hosta jsem se zeptala i na to, zda se ženy a muži v kuchyni liší. „Rozhodně! Jedná se o práci, která je fyzicky poměrně namáhavá, tak typicky holky dělají studenou kuchyni a cukrárnu. Sedí to ženské povaze, rády si s tím do detailu pohrají,“ vysvětlil a dodal, že je mu upřímně jedno, jestli pro něj pracuje žena, nebo muž, pokud je práce udělaná v požadované kvalitě. „Ve vší úctě, být žena není žádná kvalifikace.“
Česko na grilu, Makro Czech Gastro Fest
Zdeněk Pohlreich je nyní k vidění nejen v televizním pořadu Česko na grilu, ale lze se s ním potkat i osobně na Makro Czech Gastro Festu, který se pro veřejnost koná 13. dubna v pražském O2 universu a jehož je ambasadorem. Je to příležitost ochutnat zajímavé lahůdky za přátelské ceny a vidět ty nejlepší kuchaře v akci. „Jsem rád, že se my z gastronomického světa už nesledujeme jen na dálku, ale můžeme se potkat na takových akcích. Upevňuje to vnitřní kulturu v branži, v tom cechu. Všichni máme svoji pravdu, víme, že to děláme lépe než ostatní, a teď máme šanci se o tom pobavit,“ říká s nadsázkou.