Hlavní obsah

Zkazil tě fotr, měli by ti znásilnit děti. Veřejný prostor jako nebezpečné místo pro ženy

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Čemu ženy čelí ve veřejném prostoru? Poslechněte si v podcastu, jaké zkušenosti s nenávistí mají a čím se vyznačují hejty určené právě jen ženám.

Článek

Jsou ženy ve veřejných, odborných či mediálních diskusích často jen do počtu (pokud jsou tedy vůbec přizvány)? U nás to tak někdy vypadá. Jenže v Česku nežijí jen muži.

Proto se tvůrci známého a oblíbeného podcastu Seznam Zpráv 5:59 rozhodli podívat na svět ryze ženskýma očima – a vznikl tak podcast MDŽ.

Moderátorky Lenka Kabrhelová a Veronika Lehovcová Suchá do studia pozvaly politickou reportérku a spoluautorku podcastu Vlevo dole Lucii Stuchlíkovou a slovenskou novinářku Zuzanu Kovačič Hanzelovou.

MDŽ, to je zkratka pro Mezinárodní den žen. A jmenuje se tak i nový podcast Seznam Zpráv, kterým provází moderátorka a autorka Lenka Kabrhelová spolu s šéfeditorkou Seznam Zpráv Veronikou Lehovcovou Suchou. Dává slovo především ženám. A co se skrývá pod třemi písmeny v názvu? Podle autorek to může být třeba Máme Dost Žen? Moc Dobré Ženy! Moc Drží ženy či Mezi Dobrými Ženami.

Ryba páchne od hlavy

Myslíte si, že hrubostí a sprosťáren se dopouštějí jen „nevzdělaní burani“ a že ke znevažování žen dochází především po hospodách či v noci na ulici, případně v anonymitě „internetu“? Kdepak.

Lenka Stuchlíková vzpomíná na svůj formativní zážitek – svatý grál svých špatných zážitků, jak sama říká - kdy jí před lety na tiskové konferenci Miloš Zeman (tehdy premiér) řekl, že „vypadá trochu jako žena“. Zuzana Kovačič Hanzelová zase jako mladá novinářka přišla na rozhovor k nejmenovanému slovenskému poslanci, podala mu ruku na pozdrav a on prohlásil, že by jí do ruky radši „strčil ptáka“.

Vypadá hrozně a má vůbec děti?

Na příkladu bývalé slovenské prezidentky Zuzana Kovačič Hanzelová dokládá, jak nevybíravým výpadům ženy čelí. Například i exprezident Andrej Kiska si všiml, že ačkoliv také on čelil nenávistným projevům, nikdy nikdo neútočil například na jeho děti, zatímco dcery Zuzany Čaputové byly terčem ataků permanentně. Potvrzuje to i Lenka Stuchlíková: „Na ženy se často útočí skrz děti.“ Buďto, že je mají a že jsou to chudáci, anebo naopak že jsou bezdětné – a to pak podle hejtrů nemají v politice co dělat.

Slovenská novinářka také uvádí zajímavé srovnání hejtů, které dostává její manžel (též známý novinář) a ona. Jemu lidé píšou, že je debil, zatímco jí posílají agresivně sexualizované komentáře. „Někdy je to směšné a někdy méně… A když to trvá příliš dlouho a příliš intenzivně, tak se to těžko zvládá,“ říká. Podobné vzkazy a komentáře dostává i Lucie Stuchlíková: „V drtivé většině to píšou muži… Přečtu si o sobě ledacos, kdo by mi co dělal a kdo by mi co naopak nedělal.“

Foto: Seznam Zprávy

5:59 MDŽFoto: Seznam Zprávy

Za vším hledej muže

Veronika Lehovcová Suchá si v reakcích na své politické glosy všimla kromě sexualizace jiné pozoruhodné skutečnosti. Její nespokojení čtenáři často hledají v pozadí nějakou selhávající mužskou autoritu, která ji takzvaně zkazila. Buď to byl podle nich její „fotr“, anebo jí něco nakukali šéfové. Další téma, které se výrazně častěji objevuje v urážkách cílených na ženy, je jejich vzhled, zatímco známým mužům se to stává zřídka, jen když se něčím vzhledově výrazně vymykají.

O čem se ještě mluvilo a co s tím

Proč je běžné obviňovat ženy z toho, co se jim přihodí zlého? Proč se veřejně řeší šedé vlasy u známých žen, ale ne třeba u našeho prezidenta? Jak reagují útočníci, když jim napadené ženy na jejich hejty odepíšou? V pořadu se svými zkušenostmi vystoupily i moderátorka Linda Bartošová, politička Olga Richterová a také audio dokumentaristka Brit Jensen.

Načítám