Hlavní obsah

Nejde jen o vložky! Největší tabu ženského těla trvá už tisíce let a dnes živí miliardový byznys

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

O menstruaci se většinou mlčí. A když už je nutné se o ní zmínit, používají se většinou zvláštní „kódová“ slova – anebo jen TO. (Ne)dostala jsem TO! Proč je tak těžké o zcela přirozeném fyziologickém procesu, který se týká poloviny lidstva, normálně mluvit a přemýšlet? Je TO u nás ještě stále tabu, nebo se věci mění k lepšímu? TÍM se zabývá další díl podcastu MDŽ.

Článek

Menstruace je sice zcela normální a přirozená, přesto je to náročné téma, které je tradičně tabuizované a mytizované. A není tak úplně běžné (a pro mnohé z nás ani jednoduché) o něm mluvit. Proto si moderátorky podcastu MDŽ Lenka Kabrhelová a Veronika Lehovcová Suchá pozvaly do studia socioložku a pedagožku FSV UK Irenu Reifovou a spisovatelku a publicistku Kláru Vlasákovou, autorku oceňovaného románu Těla.

Víte, co to je menstruační kapitalismus, menstruační byznys, menstruační aktivismus, menstruační chudoba a menstruační spravedlnost? Jestli ne, v podcastu se to dozvíte. A pravděpodobně zjistíte, že se vás něco z toho týká.

Projevy ženského těla, o kterých se nemluví

Úvodem se dozvíte, že podle dva roky starého výzkumu agentury NMS Market Research vyšla menstruace jako největší tabu – na veřejnosti by o ní nemluvilo 40 % dotázaných. Je to velice nevítané téma. A nežádoucí je dokonce i samo slovo menstruace, všímá si Klára Vlasáková a připomíná dehonestující nebo „přikrášlovací“ výrazy (např. krámy či naopak měsíčky). „A jazyk začíná formovat, jak o tom přemýšlíme. Už to není běžná součást běžného života, ale je to – když už se o tom mluví – nějaká obtíž nebo zádrhel,“ říká.

Proč je běžná věc tabu po celá tisíciletí?

Čím to je, že menstruace vždy vyvolávala tabu reakce a situace se začala trochu měnit až v posledních letech? Výkladů se objevuje celá řada a většinou souvisejí s patriarchálním uspořádáním společnosti, kdy jsou ženy různě stigmatizovány, považovány za nečisté a nepředvídatelné. Zajímavou souvislost uvádí Irena Reifová: „Vědecké vysvětlení menstruace je relativně nové, třeba existence vajíčka byla doložena někdy ve 20. letech 19. století. Předtím jsou tisíciletí, kdy to bylo úplně tajemné, a vznikl tak prostor pro různá vysvětlení - a jejich jednotícím znamením je nedůvěra k ženskému tělu.“

Vydělávají na nás „pro naše dobro“

Socioložka dále upozorňuje na zajímavý moderní pohled v knize Cash Flow: Takzvaný management menstruace je důležitou součástí tvorby kapitálu a zisku, mluví se dokonce o menstruačním kapitalismu. „Skrývání, zakrývání a zatajování menstruace před veřejností je vlastně strašně cenná komodita,“ vysvětluje socioložka. Právě na tom stojí menstruační byznys se všemi svými produkty.

Ale proč se toto tajení a schovávání udržuje dodnes? „Protože jsme k tomu nabádané,“ myslí si Klára Vlasáková. A Veronika Lehovcová Suchá nabízí další úhel pohledu: „Možná to dnes dospělo do fáze, kdy ženy nechtějí o menstruaci mluvit, protože nechtějí vypadat slabě a přecitlivěle. Nikdo k sobě nechce připoutat negativní pozornost.“

Foto: Seznam Zprávy

Koho uslyšíte v tomto dílu podcastu MDŽ? Zleva: Lenka Kabrhelová, spisovatelka Klára Vlasáková, Veronika Lehovcová Suchá a socioložka Irena ReifováFoto: Seznam Zprávy

Co se v podcastu MDŽ dál dozvíte?

  • Jak mužskou úzkost z menstruace vysvětluje psychoanalýza?
  • Kolik let svého života průměrná žena promenstruuje?
  • Proč čeští muži odmítají, aby měly ženy k dispozici menstruační pomůcky zdarma na některých toaletách (jako třeba mýdlo a toaletní papír), případně aby dostaly volno kvůli bolestem? „Je tady veliký strach z toho, aby nějaká skupina po staletích znevýhodnění nedostala jenom takovou maličkatou kostičku, která by jí mohla pomoct,“ říká Klára Vlasáková.
  • Proč lékaři často podceňují i nesnesitelné projevy menstruace a tvrdí, že je to holt život a nedá se nic dělat? „Vždycky si říkám, jestli je to nedostatek vědeckých poznatků anebo nedostatek empatie, nebo co za tím zlehčováním je,“ ptá se Veronika Lehovcová Suchá.
  • Co se nám snaží o menstruaci namluvit reklamy na hygienické pomůcky?
  • Co je to menstruační chudoba a proč je to skutečný, i když přehlížený problém? „Jak strašně nedůstojné a stresující musí být dostat menstruaci a nemít peníze,“ připomíná Lu Gregorová ze spolku Sola, který pomáhá znevýhodněným ženám, aby nemusely ztrácet důstojnost.
  • Proč nejde jen o vložky? „Existuje – vysmívaný – menstruační aktivismus a volání po menstruační spravedlnosti, která se netýká jen potřeb, ale také tlumení bolesti,“ připomíná zásadní fakt Irena Reifová. Chudoba totiž negativně ovlivňuje nejen přístup k hygienickým potřebám, ale také k analgetikům.

MDŽ, to je zkratka pro Mezinárodní den žen. A jmenuje se tak i nový podcast Seznam Zpráv, kterým provází moderátorka a autorka Lenka Kabrhelová spolu s šéfeditorkou Seznam Zpráv Veronikou Lehovcovou Suchou. Dává slovo především ženám. A co se skrývá pod třemi písmeny v názvu? Podle autorek to může být třeba Máme Dost Žen? Moc Dobré Ženy! Moc Drží ženy či Mezi Dobrými Ženami.

Načítám