Milujete kávu? Patří popíjení tohoto lahodného nápoje k vašim oblíbeným činnostem? Jak si tyto slastné chvilky užít ještě více? Inspirace pro příznivce kávy je tady. Šálek do ruky a jdeme na to!
Článek
Pokud patříte ke kávovým nadšencům, nejspíše už o kávě všechno víte jak teoreticky, tak prakticky. Inspirace však není nikdy dost. Krásné hrníčky, stylové mlýnky na kávu nebo originální kávovary pomohou vytvořit tu správnou pohodovou atmosféru, kdy si svou kávu opravdu vychutnáte. Nabízet ji hostům pak bude čisté potěšení.
Bez čeho se příprava neobejde?
Pokud máte rádi dobrou kávu, ale nechce se vám investovat moc peněz do drahého kávovaru, pořiďte si konvici French press, pomocí které připravíte ručně překapávaný nápoj. Louhování ukončíte stlačením pístu a podáváte.
Ještě jednodušší možnost představuje použití trychtýřovitého nástavce (dripper), který postavíte na hrnek či konvičku, dovnitř umístíte papírový kávový filtr a můžete začít s přípravou. O něco dražší, ale velmi elegantní variantou je příprava kávy na sporáku v moka konvičce, pomocí které vytvoříte domácí espresso. Vařící voda ve spodní části konvičky je vytlačována přes sítko s kávou, výsledné espresso pak pozvolna plní horní část.
Kdo chce připravit větší množství kávy v krátkém čase, měl by sáhnout po překapávači. Další možností jsou automatické kávovary. Samy připraví kávu buď přímo z kávových zrnek, která i namelou, nebo fungují na porcovanou kávu (kapsle). Obsluha obou typů je velmi jednoduchá. Pro nadšence jsou tu ještě pákové kávovary pro přípravu kávy pod tlakem pro dokonalé espresso.
Základním předpokladem pro dobrou kávu je čerstvě mletá zrnková káva, ale na výslednou chuť mají vliv i chemické parametry použité vody. Ideální je středně tvrdá voda. Měkká voda zvýrazní kyselé chuťové odstíny, tvrdá voda kyselost naopak potlačuje.
Jak servírovat kávu? Na hrníčku záleží
Oblíbený rituál si zaslouží něco speciálního. Udělejte si radost a pořiďte si hrníček, který vás každý den potěší. Později můžete přikoupit celou sadu a překvapit vaše přátele. Jestli zvolíte klasickou keramiku, porcelán nebo sklo, už záleží jen na vás.
Pokud máte rádi kávu s mlékem či mléčnou pěnou, můžete si zkusit zahrát na umělce a povrch kávy patřičně nazdobit. K dostání jsou různé šablony, díky kterým vykouzlíte pomocí kakaa či skořice velmi atraktivní vzhled podávaného nápoje.
Podlehli jste také kouzlu kávy? Jak si ji vychutnáte nejlépe?