Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Maso očistěte, osušte a nakrájejte na stejně velké kostky. Osolte je a okmínujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
02.
Ve větším hrnci nechte rozehřát pokrájenou slaninu, aby pustila tuk. Pak ji opečte dozlatova a z hrnce prozatím vyjměte. Podle potřeby přidejte k výpeku ze slaniny kousek sádla a nechte na něm zesklovatět cibuli.
03.
Pak přidejte maso a zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Zasypejte mletou paprikou a krátce osmahněte, aby se nepřipálila. Vložte zpět slaninu a vše podlijte asi 700 ml vody (nebo vývaru) tak, aby maso zlehka vyčnívalo ven.
04.
Zakryjte pokličkou a duste pozvolna do změknutí – asi hodinu až hodinu a půl. V případě potřeby podlijte trochou vody nebo vývaru. Ke konci dušení propláchněte zelí pod tekoucí vodou a zbavte ho tak přílišné kyselosti. Přebytečnou vodu lehce vymačkejte, zelí nahrubo překrájejte a vložte do hrnce. Společně ještě asi dvacet minut poduste.
05.
Mezitím v misce rozmíchejte vrchovatou lžíci hladké mouky s dvěma lžícemi vody a zakysanou smetanou. Opatrně vmíchejte ke guláši a nechte ještě asi 10 minut provařit. Nakonec podle potřeby dosolte.
A jak segedín připravujete vy? Jestli vám nechutná zelí, zkuste vepřový guláš na pivu.