Hlavní obsah
3,1
(26)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když hned od začátku vložíte do přípravy segedínského guláše veškerou lásku a péči, není na něm opravdu co zkazit. Vychutnejte si jeho bezkonkurenční chuť a vůni. A ještě lépe – podělte se o ně s rodinou a přáteli.

20 min.
Příprava
2 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 150 g slaniny
  • 400 g vepřové plece
  • 400 g krkovice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Maso očistěte, osušte a nakrájejte na stejně velké kostky. Osolte je a okmínujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

02.

Ve větším hrnci nechte rozehřát pokrájenou slaninu, aby pustila tuk. Pak ji opečte dozlatova a z hrnce prozatím vyjměte. Podle potřeby přidejte k výpeku ze slaniny kousek sádla a nechte na něm zesklovatět cibuli.

03.

Pak přidejte maso a zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Zasypejte mletou paprikou a krátce osmahněte, aby se nepřipálila. Vložte zpět slaninu a vše podlijte asi 700 ml vody (nebo vývaru) tak, aby maso zlehka vyčnívalo ven.

04.

Zakryjte pokličkou a duste pozvolna do změknutí – asi hodinu až hodinu a půl. V případě potřeby podlijte trochou vody nebo vývaru. Ke konci dušení propláchněte zelí pod tekoucí vodou a zbavte ho tak přílišné kyselosti. Přebytečnou vodu lehce vymačkejte, zelí nahrubo překrájejte a vložte do hrnce. Společně ještě asi dvacet minut poduste.

05.

Mezitím v misce rozmíchejte vrchovatou lžíci hladké mouky s dvěma lžícemi vody a zakysanou smetanou. Opatrně vmíchejte ke guláši a nechte ještě asi 10 minut provařit. Nakonec podle potřeby dosolte.

A jak segedín připravujete vy? Jestli vám nechutná zelí, zkuste vepřový guláš na pivu.

Načítám