Hlavní obsah
3,7
(144)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dali byste si misku horkého poctivého boršče? Silný vývar, spousta masa i zimní zeleniny a kysaná smetana... Tak nějak podle nás vypadá dokonalé jídlo na studené lednové dny. Naučte se ho s námi spolu s tipy od kamarádky Anastasie, která nám prozradila, jak boršč vaří její ruská babička. Uvidíte, že lepší jste ještě nejedli.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Polévka
  • 1/2 kg morkových kostí
  • 600 g hovězího předního masa
  • 500 g vepřové plece
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks červené řepy
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 500 g brambor
  • 600 g bílého zelí
  • 3 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce cukru
K podávání
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 svazek čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Začněte vývarem. Použijte čtyři asi osmicentimetrové morkové kosti spolu s kusem hovězího předního a vepřové plece (nebojte se kombinace vepřového a hovězího!), ale vařit můžete i masitá žebra, nebo naopak vynechat vepřové. Nasťa ale radí dát vždy nějaký kus masa s kostí, protože jen ty dodají vývaru správnou chuť.

02.

Maso, kosti, celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření, asi 10 kuliček pepře a pořádnou lžičku soli zalijte 2,5 l vody a vařte do změknutí. V tlakovém hrnci stačí 75 minut, v obyčejném klidně dvakrát déle. Vývar sceďte a v jeho části doměkka povařte kostičky brambor a nudličky zelí.

Foto: Jakub Jurdič

Začněte silným masovým vývarem, který klidně uvařte i den dopředuFoto: Jakub Jurdič

03.

Na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a řepu (na dotaz na celer přišlo od Anastasie důrazné „Ne!“) asi deset minut restujte na troše sádla nebo tuku sundaného z vývaru, vmíchejte protlak, zalijte zbytkem vývaru a také uvařte doměkka. Vše pak přidejte do hrnce s bramborami.

Foto: Jakub Jurdič

Cibuli, mrkev a řepu orestujte, povařte s protlakem ve vývaru doměkka a přidejte k předvařenému zelí a bramborůmFoto: Jakub Jurdič

04.

Zatímco se zelenina vaří, oberte maso. I to vmíchejte do polévky a dochuťte ji trochou cukru, octem, čerstvě mletým pepřem a případně solí (asi lžíci cukru a tři lžíce octa).

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco se zelenina vaří, oberte maso. Přidejte ho do polévky a tu pak dochuťte octem, cukrem, čerstvě mletým pepřem a případně trochou soliFoto: Jakub Jurdič

05.

Podávejte s nasekanou petrželí či méně tradičním koprem a kysanou smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Boršče bude pořádný kotel, ale na základě empirického výzkumu jsme zjistili, že si s ním lze velmi snadno poradit!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Nasťa doporučuje uvařit vývar den předem, nechat ho vychladnout a poté z povrchu sundat část tuku, aby nebyl tak mastný. Příprava boršče sice obsahuje víc kroků, ale všechny jsou opravdu snadné, navíc ho můžete uvařit celý hrnec a část si zamrazit na studené zimní večery.

Kde jste jedli nejlepší boršč? Nebo si svého favorita zkusíte uvařit sami?

Související témata:

Načítám