Článek
Domácí kávový likér má základ v opravdové zrnkové kávě, a proto vás potěší nejen svou chutí, ale i pořádně nakopne (tím vás samozřejmě nechceme nabádat, abyste ho snídali, protože „voltáž“ má i přes slaďounkou chuť pořádnou). Na jeho přípravu vám stačí jen pár ingrediencí, několik minut času a pak už jen trpělivost, než se dostatečně vylouhuje.
Kávový likér
Potřebujete: 500 ml bílého rumu, 150 g kávových zrn, 1 vanilkový lusk, 1 svitek skořice, 3 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice
Postup: Vanilku podélně rozřízněte a spolu se skořicí, hřebíčkem, cukrem a kávou zalejte v uzavíratelné vysterilizované nádobě rumem. Schovejte mimo dosah sluníčka a nechte asi týden louhovat, čas od času lahví zatřepejte. Po týdnu ochutnejte, jestli má likér dostatečně silnou chuť, a pokud ano, slijte ho do jiné vyčištěné nádoby. Jestliže ne, nechte ho ještě pár dnů louhovat. V případě potřeby doslaďte a uchovávejte na tmavém místě, kde vám vydrží až rok.
Likér je báječný jen tak s ledem, do koktejlů, zředěný smetanou i na ochucení různých moučníků (klasikou je třeba tiramisu, kde se jím pokapávají piškoty).
Zkoušeli jste už legendární koktejl white russian (1 díl kávového likéru, 2 díly vodky a 1 díl smetany)?