Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C a formu na biskupský chlebíček (případně na srnčí hřbet) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
02.
Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (jednu lžíci si nechte na šlehání sněhu) do pěny. Jeden po druhém všlehejte žloutky. Z bílků a zbylé lžíce cukru vyšlehejte tuhý hladký sníh.
NEMÁTE RÁDI ZROVNA TAKOVÝHLE CHLEBÍČEK? UDĚLEJTE SI JINÝ
03.
Do máslovo-žloutkové směsi zlehka vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nakonec i sníh. Úplně na závěr opatrně přimíchejte kandované ovoce a nasekané rozinky. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut dozlatova. Pak chlebíček vyndejte a nechte asi deset minut odpočívat. Posléze ho vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout. Pokud jste použili pečicí papír, sloupněte ho.
04.
Mezitím si připravte polevu. V parní lázni nebo při nízkém výkonu v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní kapku oleje. Polevou polijte vychladlý biskupský chlebíček na mřížce a nechte ztuhnout.
Pečete biskupský chlebíček? Anebo se o adventu postíte a sladkosti si užíváte až o Vánocích?