Hlavní obsah
3,0
(96)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Adventní a vánoční pečivo, to není jen cukroví. Pečou se i vánočky a štoly, někdo dělá vánoční dorty a jiný zase biskupský chlebíček. A právě ten si připravíme: je úžasně jemný, nebesky sladký a prostě svátečně dokonalý!

35 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 220 g másla
  • 220 g cukru moučka
  • 5 ks vejce
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • 270 g hladké mouky
  • 75 g kandovaného ovoce
  • 1 hrst rozinek
Poleva
  • 80 g hořké čokolády
  • 2 lžíce rostlinného oleje
Na formu
  • 1/2 lžíce tuku
  • 1 lžíce polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C a formu na biskupský chlebíček (případně na srnčí hřbet) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

02.

Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (jednu lžíci si nechte na šlehání sněhu) do pěny. Jeden po druhém všlehejte žloutky. Z bílků a zbylé lžíce cukru vyšlehejte tuhý hladký sníh. 

03.

Do máslovo-žloutkové směsi zlehka vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nakonec i sníh. Úplně na závěr opatrně přimíchejte kandované ovoce a nasekané rozinky. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut dozlatova. Pak chlebíček vyndejte a nechte asi deset minut odpočívat. Posléze ho vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout. Pokud jste použili pečicí papír, sloupněte ho. 

04.

Mezitím si připravte polevu. V parní lázni nebo při nízkém výkonu v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní kapku oleje. Polevou polijte vychladlý biskupský chlebíček na mřížce a nechte ztuhnout.

Pečete biskupský chlebíček? Anebo se o adventu postíte a sladkosti si užíváte až o Vánocích?

Načítám