Článek
Na svatbách bývá většinou tolik jídla, že slaďounké koláčky leckdo přehlíží, a s množstvím vypitého alkoholu se pozornost (kromě příslušníků druhého pohlaví) postupem času stejně přenáší spíše na slané složky občerstvení. Jestli ale chcete někomu z blízkých vypomoct (nebo si doma udělat soukromou slavnostní hostinu, jen s tím detailem, že nepůjde o svatbu), recept na dokonale křehké a přitom dlouho vláčné svatební koláčky se vám může hodit.
Základem úspěchu je mít všechny suroviny připravené při pokojové teplotě a hlavně začít nejdřív s náplněmi a až poté zadělat těsto. Do něj se totiž sice dávají kvasnice, ale nesmí vykynout. Hned jak budete mít v ruce trochu grif na vázání, půjde vám to pěkně od ruky, uvidíte!
SLADKÉ POHOŠTĚNÍ NEJEN NA SVATBU
Vázané svatební koláčky
Na asi 120 koláčků potřebujete: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1 chemicky neošetřený citron, ¼ lžičky soli, 250 g změklého másla, 2 vejce, 30 g droždí, 2 lžičky cukru, 40 ml mléka, 1 vejce na potření, hladkou mouku na podsypání, máslo na vymazání. Na dokončení: 100 ml rumu, 100 g másla, moučkový cukr na obalení
Na jablečnou náplň: 2 jablka, lžíci citronové šťávy, ½ lžičky skořice, 2 lžíce cukru krupice, perník nebo piškoty na zahuštění
Na makovou: 150 g mletého máku, 150 g mléka, 3 lžíce cukru krupice, lžičku skořice, kůru z 1/2 citronu, 2 lžíce rumu
Na tvarohovou: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 2 lžíce cukru krupice, lžičku vanilkového extraktu, 1 vejce, hrst rozinek, 4 lžíce rumu

Základem jsou samozřejmě čerstvé poctivé ingredience: máslo, vajíčka, kvasnice a rumFoto: Jakub Jurdič
Postup: Nejprve si připravte náplně: nastrouhaná neloupaná jablka poduste s citronem, skořicí a oběma cukry doměkka a v případě potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem nebo piškoty. Mák vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání povařte pár minut do zhoustnutí. Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a rumem. Tvaroh utřete s cukrem, vanilkou a žloutkem, vmíchejte z bílku ušlehaný tuhý sníh a nakonec i rozinky namočené v rumu (nechte je nasáknout přes noc nebo krátce i s rumem zahřejte v mikrovlnce či na plotně).
Poté si vyhřejte troubu na 180 °C, plechy potřete máslem a pusťte se do těsta: do mísy si připravte obě mouky, nastrouhanou citronovou kůru (pouze její žlutou část), sůl, změklé máslo a vejce. V mističce pak zvlášť umíchejte droždí s cukrem, až se kvasnice rozpustí, vmíchejte teplé mléko a přidejte do mísy.

V míse promiste všechny suroviny kromě droždí, cukru a mléka – ty smíchejte a přidejte zvlášťFoto: Jakub Jurdič
Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak rychle vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny ho schovejte v sáčku do lednice (nesmí nakynout) a zbytek vyválejte na pomoučené ploše na asi tři milimetry tlustý plát.

S těstem pracujte rychle, aby nezačalo kynout. Rozválejte si ho jen třetinu a zbytek zatím schovejte do ledniceFoto: Jakub Jurdič
Rozkrájejte ho na tři až pěticentimetrové čtverečky, na každý naneste pomocí cukrářského sáčku trochu náplně (cílem je dělat koláčky co nejmenší a zároveň s co největším podílem náplně – chce to jen trochu cviku).

Těsto pokrájejte na čtverečky a pomocí cukrářského sáčku rozdělte náplň. Jde o to, aby jí bylo co nejvíce, ale zároveň vám šly šátečky ještě spojitFoto: Jakub Jurdič
Koláčkům pak uprostřed důkladně spojte protilehlé růžky a klaďte je na plech těsně vedle sebe (nebojte, půjdou pěkně oddělit). Hotové je můžete ještě na středu potřít rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držely.

Protilehlé rohy pořádně přitiskněte a na plechu potřete vajíčkem, aby se koláčky nerozjíždělyFoto: Jakub Jurdič
Pečte je asi 15 minut. Ještě horké je pak potírejte nebo máčejte rozpuštěným máslem s rumem a sypejte moučkovým cukrem (běžně se v něm celé obalují, já jsem zvolila decentnější variantu se sítkem). Stejně postupujte i se zbytkem těsta. Koláčky vydrží v uzavřené dóze vláčné minimálně tři dny.

Po upečení potřete voňavou směsí másla a rumu a posypejte moučkovým cukremFoto: Jakub Jurdič
Tip: Koláčky můžete plnit i domácími povidly (švestkovými nebo hruškovými) a případné zbylé náplně použít třeba do buchet.

Křehounké koláčky jsou uvnitř krásně vláčné, voní po rumu a másle a mizejí jako zázrakem!Foto: Jakub Jurdič
SLANÉ ZOBÁNÍ
Drží se u vás v rodině tradice v domácím pečení na svatby, nebo na to už nikdo nemá čas?