Článek
Na svatbách bývá většinou tolik jídla, že slaďounké koláčky leckdo přehlíží, a s množstvím vypitého alkoholu se pozornost (kromě příslušníků druhého pohlaví) postupem času stejně přenáší spíše na slané složky občerstvení. Jestli ale chcete někomu z blízkých vypomoct (nebo si doma udělat soukromou slavnostní hostinu, jen s tím detailem, že nepůjde o svatbu), recept na dokonale křehké a přitom dlouho vláčné svatební koláčky se vám může hodit.
Základem úspěchu je mít všechny suroviny připravené při pokojové teplotě a hlavně začít nejdřív s náplněmi a až poté zadělat těsto. Do něj se totiž sice dávají kvasnice, ale nesmí vykynout. Hned jak budete mít v ruce trochu grif na vázání, půjde vám to pěkně od ruky, uvidíte!
SLADKÉ POHOŠTĚNÍ NEJEN NA SVATBU
Vázané svatební koláčky
Na asi 120 koláčků potřebujete: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1 chemicky neošetřený citron, ¼ lžičky soli, 250 g změklého másla, 2 vejce, 30 g droždí, 2 lžičky cukru, 40 ml mléka, 1 vejce na potření, hladkou mouku na podsypání, máslo na vymazání. Na dokončení: 100 ml rumu, 100 g másla, moučkový cukr na obalení
Na jablečnou náplň: 2 jablka, lžíci citronové šťávy, ½ lžičky skořice, 2 lžíce cukru krupice, perník nebo piškoty na zahuštění
Na makovou: 150 g mletého máku, 150 g mléka, 3 lžíce cukru krupice, lžičku skořice, kůru z 1/2 citronu, 2 lžíce rumu
Na tvarohovou: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 2 lžíce cukru krupice, lžičku vanilkového extraktu, 1 vejce, hrst rozinek, 4 lžíce rumu
Postup: Nejprve si připravte náplně: nastrouhaná neloupaná jablka poduste s citronem, skořicí a oběma cukry doměkka a v případě potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem nebo piškoty. Mák vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání povařte pár minut do zhoustnutí. Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a rumem. Tvaroh utřete s cukrem, vanilkou a žloutkem, vmíchejte z bílku ušlehaný tuhý sníh a nakonec i rozinky namočené v rumu (nechte je nasáknout přes noc nebo krátce i s rumem zahřejte v mikrovlnce či na plotně).
Poté si vyhřejte troubu na 180 °C, plechy potřete máslem a pusťte se do těsta: do mísy si připravte obě mouky, nastrouhanou citronovou kůru (pouze její žlutou část), sůl, změklé máslo a vejce. V mističce pak zvlášť umíchejte droždí s cukrem, až se kvasnice rozpustí, vmíchejte teplé mléko a přidejte do mísy.
Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak rychle vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny ho schovejte v sáčku do lednice (nesmí nakynout) a zbytek vyválejte na pomoučené ploše na asi tři milimetry tlustý plát.
Rozkrájejte ho na tři až pěticentimetrové čtverečky, na každý naneste pomocí cukrářského sáčku trochu náplně (cílem je dělat koláčky co nejmenší a zároveň s co největším podílem náplně – chce to jen trochu cviku).
Koláčkům pak uprostřed důkladně spojte protilehlé růžky a klaďte je na plech těsně vedle sebe (nebojte, půjdou pěkně oddělit). Hotové je můžete ještě na středu potřít rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držely.
Pečte je asi 15 minut. Ještě horké je pak potírejte nebo máčejte rozpuštěným máslem s rumem a sypejte moučkovým cukrem (běžně se v něm celé obalují, já jsem zvolila decentnější variantu se sítkem). Stejně postupujte i se zbytkem těsta. Koláčky vydrží v uzavřené dóze vláčné minimálně tři dny.
Tip: Koláčky můžete plnit i domácími povidly (švestkovými nebo hruškovými) a případné zbylé náplně použít třeba do buchet.
SLANÉ ZOBÁNÍ
Drží se u vás v rodině tradice v domácím pečení na svatby, nebo na to už nikdo nemá čas?