Hlavní obsah
3,1
(157)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Kouzlo kvalitních surovin nejlépe vynikne v jednoduchých kombinacích. A trio zelí, brambory a šťavnatá žebra vás rozhodně nezklame! Vsaďte ale na kvalitní suroviny, pokud chcete dosáhnout opravdu poctivé polévky. Záruku biokvality zaručí tyto dvě značky – biozebra a biolist.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g uzených vepřových žeber
  • 300 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 180 g zakysané smetany
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Žebra zalijte vodou, osolte a povařte asi 1,5 hodiny doměkka. Slijte, maso nechte trochu vychladnout a pak ho oberte. Pokud se vyhýbáte uzenému, použijte jiné maso vhodné na vývar (nebo rovnou hotový vývar zeleninový).

02.

Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka – kdybyste je vařili spolu se zelím, kvůli jeho kyselosti by zůstaly tvrdé.

03.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a dozlatova na něm opečte najemno pokrájenou velkou cibuli. Zasypejte moukou a asi minutu míchejte. Poprašte paprikou a kmínem a za stálého míchání přilijte naběračku vývaru. Postupně zapracujte další dvě naběračky a pak celý vývar. Podle množství vývaru dolijte vodou na zhruba 1,5 litru tekutiny.

Foto: Marianna Bartková

Ze silného vývaru, kvalitní zeleniny a lžíce kysané smetany uvaříte báječné podzimní jídloFoto: Marianna Bartková

04.

Přidejte scezené pokrájené kysané zelí a asi 20 minut povařte. Vmíchejte brambory, obrané maso a čerstvě mletý pepř.

05.

Podávejte se lžící kysané smetany a čerstvým chlebem.

Z uzených žeber uvaříte i skvělou kroupovou polévku se zeleninou. Nebo nám prozradíte svůj oblíbený recept?

Načítám