Článek
Postup
01.
Žebra zalijte vodou, osolte a povařte asi 1,5 hodiny doměkka. Slijte, maso nechte trochu vychladnout a pak ho oberte. Pokud se vyhýbáte uzenému, použijte jiné maso vhodné na vývar (nebo rovnou hotový vývar zeleninový).
02.
Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka – kdybyste je vařili spolu se zelím, kvůli jeho kyselosti by zůstaly tvrdé.
03.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a dozlatova na něm opečte najemno pokrájenou velkou cibuli. Zasypejte moukou a asi minutu míchejte. Poprašte paprikou a kmínem a za stálého míchání přilijte naběračku vývaru. Postupně zapracujte další dvě naběračky a pak celý vývar. Podle množství vývaru dolijte vodou na zhruba 1,5 litru tekutiny.
04.
Přidejte scezené pokrájené kysané zelí a asi 20 minut povařte. Vmíchejte brambory, obrané maso a čerstvě mletý pepř.
05.
Podávejte se lžící kysané smetany a čerstvým chlebem.
Z uzených žeber uvaříte i skvělou kroupovou polévku se zeleninou. Nebo nám prozradíte svůj oblíbený recept?