Článek
Postup
01.
Začněte vývarem. Hovězí maso podle potřeby svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku, záleží ovšem na tom, jaký kus použijete: některé drží pohromadě tak, že to není potřeba. Vložte do hrnce, přidejte koření a sůl a zalijte vodou – na omáčku budete potřebovat asi litr vývaru a něco se odpaří. Na mírném plameni vařte asi dvě hodiny doměkka.
02.
Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev a celer nastrouhejte nahrubo nebo drobně nakrájejte. Na troše oleje nechte cibuli zesklovatět, pak přidejte mrkev a celer a smažte dále dosklovata.
NEMÁTE ZRALÁ RAJČATA? NEBOJTE SE PROTLAKU!
03.
Než se zelenina osmahne, stačíte pokrájet na kousky rajčata. Nejlepší jsou hodně zralá, klidně už dost měkká. Přidejte je k zelenině a nechte chvíli podusit, aby se pořádně rozvoněla.
04.
Zeleninu podlijte asi litrem vývaru, uvařené maso zatím odložte bokem. Do omáčky přidejte skořici a hřebíček a nechte asi 25 minut provařit doměkka.
05.
Nastrouhejte perník. Když je omáčka hotová, propasírujte ji přes jemné síto do hrnce a zavařte do ní nastrouhaný perník. Nakonec ji dochuťte cukrem, citronovou šťávou a případně i solí. Množství cukru a citronové šťávy berte jen velmi orientačně, záleží na sladkosti rajčat, mrkve a perníku i na vašich osobních preferencích. Vyzkoušíte recept na domácí perník na strouhání?
SYROVÁ RAJČATA KAŽDÝ NEMUSÍ, ZATO VAŘENÁ ČI PEČENÁ...
06.
Maso nakrájejte na plátky, podle potřeby jej prohřejte v omáčce nebo nad párou. Horkou omáčku před podáváním ještě zjemněte kouskem studeného másla.
Tip: Rajskou podávejte s knedlíkem. Skvělý je klasický kynutý, vynikající je knedlík karlovarský, a jestli chcete zkusit originální a opravdu skvělou kombinaci, dejte si houbové knedlíky! Nejste si jistí? Podívejte se na video postup krok za krokem, jak na houskové knedlíky. Zaručeně se povedou. Pokud je ale vaše rajská s kolínky, směle do ní!
Rajčata dozrávají, tak co si z nich ještě udělat? Vyzkoušejte nejlepší recepty na lečo.