Hlavní obsah
3,1
(134)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Není rajská jako rajská! Někdo si vystačí s omáčkou z rajčatového protlaku, poctivá rajská podle našich prababiček je ale úplně jiný chuťový level. Věnujte jí čas, který potřebuje, a odvděčí se vám neopakovatelnou chutí i vůní.

30 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na vývar
  • 800 g hovězího předního masa
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1,2 l vody
Na omáčku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 150 g celeru
  • 6 ks rajčat
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 30 g perníku na strouhání
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Začněte vývarem. Hovězí maso podle potřeby svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku, záleží ovšem na tom, jaký kus použijete: některé drží pohromadě tak, že to není potřeba. Vložte do hrnce, přidejte koření a sůl a zalijte vodou – na omáčku budete potřebovat asi litr vývaru a něco se odpaří. Na mírném plameni vařte asi dvě hodiny doměkka.

02.

Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev a celer nastrouhejte nahrubo nebo drobně nakrájejte. Na troše oleje nechte cibuli zesklovatět, pak přidejte mrkev a celer a smažte dále dosklovata. 

03.

Než se zelenina osmahne, stačíte pokrájet na kousky rajčata. Nejlepší jsou hodně zralá, klidně už dost měkká. Přidejte je k zelenině a nechte chvíli podusit, aby se pořádně rozvoněla.

04.

Zeleninu podlijte asi litrem vývaru, uvařené maso zatím odložte bokem. Do omáčky přidejte skořici a hřebíček a nechte asi 25 minut provařit doměkka. 

05.

Nastrouhejte perník. Když je omáčka hotová, propasírujte ji přes jemné síto do hrnce a zavařte do ní nastrouhaný perník. Nakonec ji dochuťte cukrem, citronovou šťávou a případně i solí. Množství cukru a citronové šťávy berte jen velmi orientačně, záleží na sladkosti rajčat, mrkve a perníku i na vašich osobních preferencích. Vyzkoušíte recept na domácí perník na strouhání?

06.

Maso nakrájejte na plátky, podle potřeby jej prohřejte v omáčce nebo nad párou. Horkou omáčku před podáváním ještě zjemněte kouskem studeného másla.

Tip: Rajskou podávejte s knedlíkem. Skvělý je klasický kynutý, vynikající je knedlík karlovarský, a jestli chcete zkusit originální a opravdu skvělou kombinaci, dejte si houbové knedlíky! Nejste si jistí? Podívejte se na video postup krok za krokem, jak na houskové knedlíky. Zaručeně se povedou. Pokud je ale vaše rajská s kolínky, směle do ní!

Rajčata dozrávají, tak co si z nich ještě udělat? Vyzkoušejte nejlepší recepty na lečo.

Načítám