Článek
Postup
01.
Zelený nebo žlutý hrách zalijte vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Tento krok můžete vynechat, ale podstatně si pak prodloužíte dobu vaření.
02.
Na troše sádla nebo oleje dozlatova opečte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte hrách i s vodou, ve které se máčel, žebra, ještě litr vody, bobkové listy a lžičku soli. Povařte asi hodinu doměkka.
03.
Když jsou maso i hrách měkké, žebra vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte. Maso vmíchejte zpátky do polévky, dochuťte čerstvou nebo sušenou majoránkou, prolisovaným česnekem a čerstvě mletým pepřem. Podle potřeby zřeďte vodou a podávejte.
Tip
Jestli máte raději krémové polévky, před vložením obraného masa vše tyčovým mixérem rozmixujte a až poté vmíchejte maso z žeber.
Milujete uzené maso? Zkuste i trochu netradiční uzený jazyk v křenové omáčce a polévku z uzených žeber, krup a kořenové zeleniny.