Článek
Krutonky do polévky můžete před pečením promíchat s prolisovaným česnekem a pak je opéct. Když nechcete připravovat uzené, polévku před podáváním ozdobte jen dokřupava opečeným kouskem slaniny. Příjemnou chuť dodá polévce i hrst čerstvých nasekaných bylinek. Výborně chutná například kombinace petrželky a pažitky.
Hrachová polévka s uzeným masem
Na 6 porcí budete potřebovat: 200 g uzeného masa, 2 hrnky vařeného hrachu, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránku, kousek celeru, 5 lžic oleje, 1 l zeleninového vývaru, 2 housky
Postup: Uzené maso dejte asi do jeden a půl litru vody a vařte je doměkka. Můžete použít i uzená žebra. Maso pak slejte a vývar nechte stranou. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidejte na kousky nakrájený celer, vše ještě chvíli opečte, vsypte hrách a zalejte vývarem z uzeného masa. Polévku vařte asi půl hodiny a pak ji rozmixujte na hladký krém. Přidejte na kousky nakrájené uzené maso a polévku podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.
Housky nakrájejte na kostičky a opečte je na suché pánvi nebo rozložte na plech a upečte v troubě dokřupava. Opečené houstičky přidejte do polévky až při servírování.
Tip: Hrachová polévka chutná výtečně i s na kousky nakrájeným uzeným pstruhem.
Milujete jemné krémové polévky, které snadno nahradí i hlavní jídlo? Pak určitě vyzkoušejte květákovou s křupavou slaninkou nebo jemnou mrkvovou s kokosovým mlékem!
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví