Článek
Postup
01.
Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky.
02.
Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.
03.
V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.
04.
Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout chladicí nádobě. Zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.
Tip
Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.
Máte radši ovocné zmrzliny? Vyrobte si vanilkovo-karamelovou zmrzlinu se skořicovými hruškami.