Hlavní obsah
3,3
(27)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Poctivá vanilková zmrzlina? Ta, co si uděláte sami! Tady je celý recept krok po kroku.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • 5 ks žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky.

02.

Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.

03.

V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.

04.

Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout chladicí nádobě. Zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.

Tip

Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.

Máte radši ovocné zmrzliny? Vyrobte si vanilkovo-karamelovou zmrzlinu se skořicovými hruškami.

Související témata:

Načítám